Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Andrea Stránska: Staňte sa aj Vy Magna Záchranca a spolu s nami zachraňujte životy detí!

Andrea Stránska
Andrea Stránska

Magna deti v núdzi už 10 rokov pomáha priamo v teréne. Vyše 350 pracovníkov denne zachraňuje detské životy. Pomôcť môžete aj vy! Staňte sa Magna Záchranca!

1. Čo Vás priviedlo k tomu, odísť pomáhať do inej krajiny, do iných životných podmienok? Čo bol ten prvotný impulz?

Moja práca ma musí napĺňať a musím jej veriť. Napĺňa ma vtedy, ak je pre niekoho užitočná. Už počas štúdia sociálnej práce som túžila ísť pracovať do rozvojovej krajiny. Nemyslela som na to, že to môže byť pre mňa ťažké. Nová kultúra a nové zvyklosti predstavujú pre mňa výzvy.

2. Ako dlho pracujete priamo v teréne? Viete si predstaviť po takejto skúsenosti opäť svoj život doma na Slovensku?

Som v teréne päť rokov. Nemyslím si, že to bude problém sa zaradiť opäť do života na Slovensku. Všade je niečo ľahšie a niečo ťažšie. Pobyt v rozvojovej krajine, krátkodobý či dlhodobý, je podľa mňa skôr obohacujúci a otvára oči inej reality. Doma by som sa asi nestretla s tým, že nemám týždeň prístup  k vode či elektrine nieto ešte k rýchlemu internetu.

3. Boli ste na to pripravená, na prácu v teréne a na to čo uvidíte?

Najskôr nie na 100%. Teória je jedna vec, ale až prax ukáže tú ozajstnú tvár. Niekedy je to náročnejšie ako práca vo vlastnej krajine a v blízkosti rodiny a priateľov. No pre mňa je to práca ako každá iná, i keď na Slovensku ešte nie veľmi obvyklá.

4. Čo Vás utvrdilo v tom, že to čo robíte má zmysel? Že ste v správny čas na správnom mieste?

Výsledok práce, zachránené ľudské životy. Usmiate HIV pozitívne maminy s ich novorodeniatkami, ktoré sme pomohli ochrániť pred prenosom vírusu HIV. Ťažko podvyživené dieťa, ktoré sa dokáže po intenzívnej liečbe usmiať.

Pracujeme s tými, ktorí boli ich zdravotným systémom zabudnutí. Prinášame im nádej, pomoc, riešenie problému. Niekedy môžeme povedať, že im vraciame ľudskú dôstojnosť.

U nás „na západe“ je liečba dostupná a niekedy braná ako samozrejmosť. Je to ľudské právo, no nie každý na našej planéte má právo si ho uplatniť. Pokorný výraz vďaky v Ázii, či tanec a spev v Afrike sú tou najlepšou odmenou a potvrdením, že to čo robíme má zmysel.

5. Prečo ste si vybrali práve Magna Deti v núdzi?

Bola to pred piatimi rokmi jediná slovenská organizácia, ktorá nielen propagovala rozvojovú prácu na Slovensku, ale aj vysielala ľudí do terénu. Dostala som sa do výberu a bola som rada, že si môžem prácu v rozvojovej oblasti priamo v teréne zažiť.

6. Čo Vám najviac chýba v teréne z vašej vlasti (krajiny/domova)?

Rodina a priatelia. Našťastie žijeme v dobe rozvinutých komunikačných možností, no napriek tomu to fyzickú blízkosť nenahradí. Najhoršie je to v ťažkých momentoch, či už keď sa deje niečo doma alebo v teréne. V našej práci sa môže človek cítiť občas veľmi sám. Psychohygiena a podpora je veľmi potrebná.

7. Aký najsilnejší moment, príbeh ste zažili počas svojej misie?

Je ich nespočetne veľa. Je ťažké vybrať jeden. Keď sa nám podarí zachrániť ďalšie dieťa, ale i keď zomrie. Pracujeme aj s nechcenými deťmi a doslova niekedy bojujeme i s ich rodinnými príslušníkmi. Hrozné sú aj príbehy znásilnených detí. Privádza ma do šialenstva neschopnosť či nezáujem ľudí, ktorí majú moc situáciu zmeniť. No oni vidia len samých seba a nič nespravia. Bohužiaľ v hlave mám asi 1000 podobných momentov. Vybrať z nich ten najsilnejší je nemožné.

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!

Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate.

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní. Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné). Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk. Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky.

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu

Sledujte MAGNU v teréne: www.fieldtrack.magna.sk

MAGNA na Facebooku.

Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu