Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Raši bude krúžkovať východniarov, Galbavý Žitňanskú

Richard Raši
Richard Raši

BRATISLAVA - Od roku 2004, kedy zákon trojnásobne zvýšil váhu preferenčných hlasov, ich význam výrazne stúpol a tento inštitút pri hlasovaní nezanedbávajú ani samotní kandidáti na poslancov.

"Bude to šéf, Paľo, Peťo Žiga a Robo Kali," odpovedal na otázku, koho bude "krúžkovať", kandidát Smeru-SD s číslom osem, Richard Raši. "Šéfom" myslel lídra ľavičiarov Roberta Fica, jeho druhý preferenčný krúžok smeruje ku kolegovi z východu, podpredsedovi Smeru-SD Pavlovi Paškovi, tretí tiež východniarovi Petrovi Žigovi a posledný sa ušiel ďalšiemu podpredsedovi strany Robertovi Kaliňákovi. "Seba krúžkovať nebudem," uzavrel Raši.

Inak sa na otázku krúžkovania vlastného mena pozerá poslanec SDKÚ-DS Tomáš Galbavý, ktorého tentoraz strana odsunula až na nezvoliteľné 53. miesto. Jeho jedinou šancou pokračovať v parlamente sú teda preferenčné hlasy. "Ako hovorí Fico, aj jeden hlas môže rozhodnúť. A okrem toho, mám sám k sebe dôveru," zasmial sa Galbavý, ktorý jeden z "krúžkov" rezervoval pre seba. Čo sa týka ostatných preferenčných hlasov, Galbavého prioritou je podpredsedníčka strany a súčasná šéfka rezortu spravodlivosti. "Budem krúžkovať Luciu Žitňanskú. Ďalších dvoch neprezradím, ale mám dva dobré tipy," dodal. Na otázku, či je jeden z nich predseda strany, sa zasmial opäť. "Ani to neprezradím," povedal.

Úplne opačný prístup má deviatka na kandidačnej listine KDH Martin Fronc. "Všetkých vám nepoviem, ale určite budem krúžkovať predsedu," vyhlásil.Po tzv. Mečiarovej novele volebného zákona z roku 1998, ktorá vytvorila z celého Slovenska jeden volebný obvod, význam preferenčných hlasov výrazne poklesol. Po spojení obvodov do jedného sa postup do parlamentu z pôvodne nezvoliteľného miesta historicky podaril len jedinému kandidátovi, Árpádovi Duka-Zólyomimu z SMK.

V roku 2004 prišla legislatívna zmena, ktorá síce ponechala jeden celoslovenský volebný obvod, hranicu, od ktorej už kandidát postupuje na základe preferenčných hlasov, a nie pôvodného poradia na kandidačnej listine, však znížila z viac ako desať len na viac ako tri percentá z hlasov udelených celej kandidátke. "V posledných voľbách postúpilo z pôvodne nezvoliteľných miest až 11 kandidátov," povedal pre TASR Peter Novotný z Občianskeho oka. Dodal, že inštitút preferenčného hlasovania pred poslednými voľbami posilnili aj v Českej republike.

"Pôvodne mali len dva preferenčné hlasy, ich počet zvýšili na štyri a zvýšili aj ich váhu. Hneď pribudlo množstvo 'skokanov', ktorí sa do parlamentu prekrúžkovali. Na druhej strane, na základe tohto úspechu vytlačili zo zvoliteľných miest na kandidátkach viacerých dlhoročných politikov," dodal Novotný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu