Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tragédie a katastrofy: Fukušima, tornáda, záplavy a smrť Pavla Demitru

Jedna z najväčších tragédií tohto roka: Hokejisti tímu Lokomotiv Jaroslavľ zahynuli pri páde lietadla Zobraziť galériu (7)
Jedna z najväčších tragédií tohto roka: Hokejisti tímu Lokomotiv Jaroslavľ zahynuli pri páde lietadla (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Siedmy september hlboko otriasol srdciami Slovákov ako deň, kedy nečakane zahynul výborný hokejista Pavol Demitra, ktorý spolu so svojím tímom Lokomotiv Jaroslavľ neprežil pád lietadla. Desaťtisíce ďalších životov vyhasli počas ničivej cunami v Japonsku, ktorá takmer spôsobila obrovskú nukleárnu katastrofu. Stali sa obeťami ničivých záplav, tornád, zemetrasení či iných prírodných živlov. Tragické udalosti tohto roka dokazujú, že by sme si mali vážiť každý okamih, pretože v nasledujúcej sekunde, už svet nemusí vyzerať tak, ako doteraz.

11.-12. JANUÁR - Zosuvy pôdy v Brazílii

Silné dažde spôsobili záplavy a zosuvy pôdy v brazílskom štáte Rio de Janeiro; vyše 900 ľudí zahynulo. Mesto Teresópolis, približne 100 kilometrov od Ria, zaznamenalo 223 obetí, susedný Petrópolis 39 mŕtvych. 19 ľudí zahynulo v malom meste Sumidouro. Stovky ľudí ostali bez strechy nad hlavou, telefónne, elektrické spojenia a infraštruktúra boli zničené. Do postihnutej oblasti prišlo pomáhať 700 vojakov aj 800 záchranárov. Išlo o najhoršie klimatické nešťastie v dejinách Brazílie.

Záplavy v Brazílii

 

11. MAREC - Zemetrasenie v Japonsku a dráma vo Fukušime

Piate najsilnejšie zemetrasenie na svete v novodobej histórii (9,0 stupňa Richterovej škály) postihlo severovýchod Japonska a vyvolalo až desaťmetrovú vlnu cunami. Tá zasiahla celé východné pobrežie ostrova Honšú a nezvratne poškodila jadrovú elektráreň Fukušima. Svetu hrozila najväčšia jadrová katastrofa od výbuchu Černobyľu v roku 1986. Poškodené boli tri zo šiestich reaktorov a únik radiácie do okolia si vyžiadal evakuáciu až 100-tisíc ľudí. Japonská vláda už skôr oznámila, že niektoré oblasti budú neobývateľné niekoľko desaťročí. Pri nešťastí, ktoré pre Japonsko znamenalo najhoršiu krízu od druhej svetovej vojny, zomrelo okolo 20-tisíc ľudí.

Z mapy zmizli celé ulice a mestá

Tragédie a katastrofy: Fukušima,
Zobraziť galériu (7)

 

Pod troskami zahynuli desaťtisíce Japoncov

Tragédie a katastrofy: Fukušima,
Zobraziť galériu (7)

"Keď vlna cunami asi hodinu po zemetrasení zasiahla pobrežie, zastavili sa generátory použité pre núdzové chladenie. To spôsobilo nárast teploty a tlaku v reaktoroch. Hoci sa záložným zdrojom podarilo schladiť reaktory 2 a 3, v reaktore 1 aj naďalej klesala hladina vody a stúpal tlak. Pre jeho zníženie bola vypustená rádioaktívna para z kontajnmentu. Zvýšenú radiáciu namerali mimo aj vnútri areálu. Neskorší výbuch vodíka v pomocnej budove zničil betónový prístrešok, ktorý chránil reaktor pred počasím. Na chladenie reaktora sa použila aj morská voda. O pár dní neskôr sa situácia zhoršila - ďalší výbuch, tentokrát v reaktore 2, možno poškodil aj nádobu reaktora. Navyše sa vznietila nádrž s vyhoreným palivom pri reaktore 4, ktorý obsahuje zmiešané palivo s obsahom plutónia, ktoré je oveľa nebezpečnejšie v prípade úniku ako urán," píše o dráme wikipedia.

Pohľad na poškodený reaktor č. 1

Reaktorová budova číslo 1
Zobraziť galériu (7)

Podľa najnovších informácií roztápajúce sa jadrové palivo zrejme preniklo hlboko do betónového dna prvého reaktora a zastavilo sa len 37 centimetrov od vonkajšieho ochranného plášťa. Napriek tomu, že spoločnosť Tepco, ktorá elektráreň prevádzkuje, hovorí o bezpečnosti, stále dochádza k úniku rádioaktívnej vody. S následkami nešťastia sa bude svet vyrovnávať ešte dlhé roky.

Fukušima vysvetlenie

Cunami v Japonsku

 

25.-28. APRÍL - USA sužovali apokalyptické tornáda

Tornádo sprevádzané búrkami a záplavami zasiahlo južnú a strednú časť USA a vyžiadalo si 346 obetí; najhoršie postihnutý bol štát Alabama. Išlo o jedno z najhorších vyčíňaní tornád v histórii USA.

21.-26. MÁJ

Séria tornád postihla stredozápad a juh USA a vyžiadala si 185 obetí, z toho 160 v meste Joplin (štát Missouri). Po vzdušnom víre zostala v centre mesta takmer desať kilometrov dlhá stopa. Niektoré trosky našli v meste vzdialenom vyše 100 kilometrov. Živel s rýchlosťou okolo 320 km/h spôsobil rozsiahle materiálne škody a zničil tri štvrtiny územia s 50-tisíc obyvateľmi.

Mesto Joplin vyzeralo ako skládka odpadu

Tornádo Joplin, Missouri
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

 

Tornádo v Jopline

 

 

Joplin pred a po tornáde

Joplin pred a po tornáde

 

10. JÚL - Potopenie lode československej výroby

Bulgarija, postavená v roku 1955 v Komárne, sa potopila na rieke Volge neďaleko Kazane. Zachránilo sa len 79 z 201 ľudí, ktorí boli podľa úradov na palube. Išlo o najhoršie riečne nešťastie v Rusku od roku 1983. V súvislosti s potopením lode vyšetrovatelia zatiaľ obvinili štyroch ľudí - riaditeľku spoločnosti, ktorá mala loď prenajatú na turistické výlety, inšpektora, ktorý plavidlo schválil do prevádzky, a kapitánov dvoch lodí, ktorí preplávali okolo miesta nešťastia bez poskytnutia pomoci. Mnohí komentátori však považujú obvinených len za "obetných baránkov" a poukazujú na schátranosť nielen ruskej riečnej flotily, ale celej dopravnej infraštruktúry. To spolu s všadeprítomnou korupciou, ľahostajnosťou k ľudským životom a honbou za ziskom vytvára predpoklady pre ďalšie katastrofy.

Vrak lode Bulgaria

Vrak potopenej lode Bulgaria
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Potopená loď Bulgaria

 

AUGUST - Extrémne záplavy v Thajsku

V auguste začali najhoršie záplavy v Thajsku za uplynulé polstoročie. Spôsobili ich nezvyčajne silné monzúnové dažde. Počas troch mesiacov pri záplavách zomrelo najmenej 500 ľudí. Najväčšiemu svetovému vývozcovi ryže voda zničila polovicu úrody i mnoho tovární, čo ohrozilo výrobu počítačových komponentov a automobilov. Zásobovacie ťažkosti sa v Bangkoku prejavujú rastom cien potravín a balenej vody. Ministerstvo obchodu sa snaží ľudí upokojiť a tvrdí, že bude dostatok mäsa, mliečnych produktov a tiež vody. Kvôli zatopeniu bolo v októbri v krajine uzavretých 400 bankových pobočiek a začali sa problémy s nedostatkom hotovosti.

Záplavy v Thajsku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

 

Bangkok, 24. októbra

Záplavy v Bangkoku

7. SEPTEMBER - Pád lietadla s hokejistami Lokomotivu Jaroslavľ

Lietadlo Jak-42 s hokejistami klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ sa krátko po štarte zrútilo pri jaroslavľskom letisku. Zo 45 ľudí na palube prežil iba palubný inžinier Alexander Sizov a hokejový útočník Alexander Galimov, ktorý ale zomrel 12. septembra v nemocnici. Medzi obeťami nešťastia boli aj českí hokejisti Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček a slovenský hokejista Pavol Demitra.

Ruský Medzištátny letecký výbor (MAK) za príčinu tragédie označil mimovoľné pribrzďovanie pilotov. Posádka nebola dostatočne preškolená zo starších typov Jak-40 a jeden z pilotov bol pod vplyvom lieku, ktorý je s riadením lietadiel nezlučiteľný, pretože podstupoval liečbu chorobných neurologických zmien prejavujúcich sa oneskorenou reakciou rúk a nôh. MAK svoje závery podporil aj animáciou nehody so záznamom rozhovoru v kabíne.

Nezávislé vyšetrovanie na žiadosť pozostalých po mŕtvych pilotoch, ale ich chybu vylúčilo a zo zlyhania obvinilo zastaralú techniku. Katastrofu mali zaviniť konštrukčné a aerodynamické vady Jak-42 aj početné chyby v organizácii práce spoločnosti Jak-servis, ktorá lietadlo prevádzkovala.

Pád Jak-42

 

Simulácia nehody podľa MAK

23. OKTÓBER - Zemetrasenie v Turecku

Zemetrasenie o sile 7,2 stupňa si na východe Turecka vyžiadalo 604 obetí. Najviac zasiahnuté boli mestá Van a Ercise. V oboch došlo k výpadkom elektriny, preventívne zastavili aj dodávky plynu kvôli obavám z náhodného výbuchu. Mnohí ľudia z postihnutých miest v strachu z ďalších otrasov radšej utiekli. Spod trosiek záchranári vyťahovali "jedno telo za druhým".

Zemetrasenie v Turecku

17. DECEMBER - Povodne na Filipínach

Povodne v polovici decembra zdevastovali dve mestá na juhu Filipín a pripravili o život vyše 1000 ľudí. Generálna tajomníčka tamojšieho Červeného kríža Gwendolyn Pangová uviedla, že najviac zasiahnuté boli mestá Cagayan de Oro a Iligan, kde prišlo o život vyše 550 ľudí, veľké množstvo žien a detí. Okrem týchto miest zaznamenali desiatky obetí na ostrove Negros a v južnej provincii Bukidnon.

Väčšina obetí spala, keď sa cez ich domy v noci prehnala záplavová vlna po 12 hodinách silného dažďa. Búrka a silný dážď ako následok tropickej búrky Waši zapríčinili zvýšenie hladiny mnohých riek. Záplavy sa vyskytli vo  viacerých mestách a dedinách a zintenzívnil ich ešte vysoký príliv. Mnoho obetí so sebou stiahlo more.

Záplavy na Filipínach

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu