Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Čo nás čaká a neminie už od budúceho týždňa: 12 najdôležitejších zmien v roku 2012!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA – Január je už tradične mesiac, s ktorým prichádzajú aj zmeny zákonov. Aj keď tento rok nás nečakajú žiadne prevratné či revolučné novinky, niektoré by nás mohli prekvapiť. Prinášame vám prehľad najdôležitejších zmien.

Hypotéky prehľadnejšie


Január 2012 prináša tri podstatné legislatívne zmeny, ktoré sa týkajú úverov. Prvá, už žiadne tajnosti. Banky musia  povinne informovať klienta v úverovej zmluve k hypotéke o úrokovej sadzbe jeho úveru. Tá bude rozpísaná  do základnej sadzby a hrubej marže banky. Zákon ale neurčuje presne, čo banky musia zahrnúť do základnej sadzby a čo do hrubej marže. Tým pádom sa tieto čísla nebudú dať porovnávať medzi bankami. Všetky banky ale budú musieť zverejňovať výšku svojej základnej úrokovej sadzby tak na webe ako aj v obchodných miestach, aby mal klient podrobnejší prehľad o vývoji sadzby svojho úveru. Aj druhá novinka je povinnosť informovať. Na zmenu úrokovej sadzby vás bezplatne musí banka upozorniť najneskôr 2 mesiace pred uplynutím fixácie. Získate tak dostatok času na prípadné predčasné splatenie úveru pri uplynutí fixácie. Podstatné je, že banky môžu medzičasom zmeniť sadzby, čo sa v horizonte dvoch mesiacov u klienta nijak neprejaví. Tretia novinka umožní bez poplatkov predčasne splatiť úver pri uplynutí doby fixácie na vlastnú žiadosť klienta. Všetky zmeny sa budú týkať starých aj nových úverov.
 

Matkám i väzňom viac

 

Od januára 2012 sa materské zvýši o 5 % na 65 % vymeriavacieho základu. Ak napríklad  žena poberala v tomto roku materské vo výške 360 eur, v budúcom roku bude dostávať materské o 30 eur vyššie. Zmena sa pozitívne dotkne aj matiek, ktoré už poberajú materské, pričom ich nárok by mal trvať aj v budúcom roku. Zvýšenie bude automaticky, bez potreby návštevy Sociálnej poisťovne. Plánované predĺženie materskej dovolenky z 34 týždňov na 40 týždňov, resp. 49 týždňov v prípade matky dvojičiek a viacerčiat bude aktuálne až k 1. januáru 2013. I odsúdení, ktorí pracujú dostanú od nového roka viac. Ich odmena sa valorizuje a tak sa bude pre nich hodinová tarifa pohybovať od 0,857 do 1,789 eur.

 

Balíček dobrovoľného poistenia

 

Dobrovoľné nemocenské poistenie, tak ako ho poznáme v súčasnej podobe, zanikne od 1. februára 2012. Možnosť využiť dobrovoľné poistenie, bez ohľadu na to, či ste povinne nemocensky poistení alebo ste nezamestnaní zostáva. Každý sa môže dobrovoľne poistiť, ale výhradne len samostatné nemocenské poistenie už nezískate. Jedine celý „poisťovací balík“ , ktorý má v sebe dobrovoľné nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Tým pádom sa percento dobrovoľných odvodov zvýši z dnešných 4,4 % na 35,15 %. Ženy, ktoré si dnes platia dobrovoľné nemocenské poistenie, budú si ho môcť platiť aj v budúcom roku do získania 270 dní nemocenského poistenia, potom im DNP zo zákona zanikne. 
 

Zmena v dávkach v hmotnej núdzi

 

O novej podobe zákona sa rozhodne najskôr na jar 2012. Výsledkom by malo byť zníženie základnej dávky na 20% životného minima, čo by znamenalo 37,97 eur a navýšenie motivačného príspevku maximálne do výšky 45% životného minima, čo je 85,4235 eur. V prípade, že sa zapojíte do aktivačných prác, mala by dávka v hmotnej núdzi zostať na približne rovnakej úrovni ako dnes. Pre tých, čo pracovať nemôžu, sa uvažuje o solidárnej dávke vo výške 76 eur. Pre ľudí, ktorí pracujú za minimálnu mzdu, by po novom malo byť motiváciou to, že ak sa svojej práce nevzdajú, získajú zároveň aj dávku v hmotnej núdzi.

 

O trochu viac aj  pre rodičov

 

Od januára sa začnú vyplácať vyššie rodičovské príspevky a to vo výške 194,70 eur. Rodičia dvojičiek dostanú namiesto 237,60 eur rodičovský príspevok vo výške 243,40 eur, rodičom trojičiek sa príspevok zvýši z 285,10 eur na sumu 292,10 eur. Zvýšenie sa týka asi 120-tisíc rodičov. Naďalej môže rodič popri poberaní rodičovského príspevku pracovať a starostlivosť o dieťa zabezpečiť prostredníctvom inej osoby, jaslí či škôlky.

Prídavky na deti sa zvyšujú z 22,01 eur na 22,54 eur a ak máte nárok aj na príplatok k prídavku na dieťa, tak ten sa zvýši zo sumy 10,32 eur  na 10,57 eur. Toto nepatrné zvyšovanie však nie je všetko, netreba zabúdať, že od januára 2012 začne platiť aj novela Občianskeho súdneho poriadku. Súd nielenže vyzve rodiča ak nedodržiava dohodu o výchove detí, o úprave styku s dieťaťom a podobne, ale môže mu dokonca udeliť pokutu až 200 eur a požiadať úrad práce o zastavenie výplaty spomenutých dávok.

 

Drahšie obedy aj krúžky

 

V školských jedálniach si z peňazí od rodičov budú môcť platiť aj opravy kotlov. Hodnotu doterajšej asi jednoeurovej  stravenky vedeli využiť iba na nákup potravín. Od januára sa tak ceny obedov môžu zvýšiť. Zmenou cez novelu školského zákona sa štát vzdáva možnosti regulácie školného, aby tak zrovnoprávnil súkromné, cirkevné a samosprávne zariadenia. Doteraz mohli verejné škôlky, či školské kluby a centrá voľného času vyberať maximálne necelých 13 eur mesačne a internáty 38,99eur. Zastupiteľstvá už schvaľujú nové sadzby.
 

Zmeny v daniach


V roku 2012 sa budú aj dane platiť po novom. Každý daňový subjekt dostane jedinečné číslo účtu, na ktoré bude uhrádzať konkrétnu daň. Tento bankový účet sa bude skladať z troch častí. Predčíslie pre označenie o aký druh dane ide (daň z príjmov, DPH, daň z motorových vozidiel a pod.). Samotné tzv. základné číslo účtu, ktoré je jedinečné a označuje platiteľa dane, či už platí daň za seba ako firmu alebo ako zamestnávateľ za svojich zamestnancov. A do tretice je to kód banky, ide o štátnu pokladnicu  a preto je pre všetky prípady konštantný, teda 8180.

Okrem čísla účtu bude dôležitý aj variabilný symbol, čo je 10-miestne číslo a opäť sa skladá z troch dôležitých častí. Druh platby, obdobie  na ktoré sa uhrádzaná daň vzťahuje a rok, ktorého sa platba týka. Pri platbe na základe obdržaného rozhodnutia sa samozrejme použije variabilný symbol určený v rozhodnutí.

 

Elektronické pokladnice


Od 1. 1. 2012 platí, že ak podnikateľ príjme tržbu za úhradu faktúry v hotovosti, je povinný vystaviť pokladničný doklad z elektronickej registračnej pokladnice. Ide samozrejme o podnikateľov, ktorí spĺňajú tri podmienky pre používanie ERP. Znamená to, že už nestačí vyhotoviť príjmový pokladničný doklad, ale je potrebné tržbu zaevidovať v ERP. Ale ak za predaj tovaru či uvedených služieb zinkasuje peniaze na bankový účet, náklady na kúpu či servis ERP ušetrí. Rovnako je od povinnosti evidencie oslobodený predaj na dobierku, či dodanie tovaru spolu so službou, ktorá nepodlieha evidencii cez ERP.
Pokladničným dokladom je doklad o prijatí tržby, doklad o vrátení platby za vrátený tovar alebo doklad o vrátení platby za poskytnutú službu pri jej reklamácii vyhotovený elektronickou registračnou pokladnicou. Tieto doklady od 1. 1. 2012 musia obsahovať ochranný znak obsahujúci písmená „M“ a „F“. Znak musí byť uvedený aj na pokladničnom doklade vyhotovenom pre zákazníka, ako aj na dennej uzávierke. Ak uvedený znak na pokladničnom doklade nebude, znamená to, že predaj nebol zahrnutý do tržieb predajcu. Takýto doklad pravdepodobne nebude akceptovaný ani  daňovým úradom ak by ste si chceli nákup uplatniť do daňových výdavkov vo svojej firme. Označenie tovaru alebo označenie služby sa na pokladničnom doklade môže uvádzať aj v skratke, ale  musí to byť jednoznačné. Napr. pri oprave osobných motorových vozidiel nestačí napísať „oprava auta“, ale je potrebné špecifikovať, o aký typ opravy šlo (výmena oleja, výmena a oprava čelného skla a pod.).



Kamery na kontrolách STK

 

Aby sa predišlo podvodom pri povinnej technickej kontrole vozidiel, budú pracoviská povinne vybavené kamerami. Nasnímaný obraz z priebehu technickej kontroly by sa mal cez internet  v reálnom čase posielať do centrálneho informačného systému technickej kontroly.
 

Novinka v obchodoch

 

Od nového roka si už v celej Európskej únii nebudeme môcť kúpiť vajcia od nosníc z klietok. Doteraz sa väčšinou predávali vajíčka od sliepok natlačených v úzkych drôtených klietkach s plochou menšou než je hárok A4. Každé vajíčko má zo zákona povinne na sebe kód, ktorého prvé číslo označuje typ chovu. Ak sa začína nulou, pochádza vajíčko z ekologického chovu, jednotka znamená chov s voľným výbehom a dvojka podstielkový chov. Vajíčka s trojkou na začiatku - klietkový chov, už legálne nekúpime.

 

Príspevok na podporu udržania zamestnanosti končí
 

Od začiatku budúceho roka prestanú úrady práce a sociálnych vecí poskytovať príspevok na podporu udržania zamestnanosti. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára 2012. Ide o príspevok, ktorý slúži na úhradu poistného na sociálne a zdravotné poistenie za zamestnancov za podmienky odstavenia prevádzky firmy a následného vyplácania náhrady mzdy vo výške 60 % zo mzdy. Príspevok zaviedla vláda Roberta Fica na obdobie od začiatku marca 2009 do konca roku 2010 ako jedno z protikrízových opatrení. Súčasná vláda poskytovanie tohto príspevku predĺžila aj na rok 2011. Úrady práce uzatvorili so zamestnávateľmi od marca 2009 do konca minulého roka 319 dohôd o poskytnutí príspevku na podporu udržania zamestnanosti. Vďaka týmto príspevkom úrady práce od marca 2009 do konca roka 2010 podporili udržanie 44,3 tis. pracovných miest, a to celkovou sumou 4,85 mil. eur.

Výber daní od 1. januára zastreší nová Finančná správa SR
 

Komunikáciu občanov a firiem so štátom v súvislosti so správou daní čakajú od 1. januára budúceho roku zmeny. Oficiálne totiž vznikne Finančná správa SR, ktorá spája daňové orgány a colnú správu. Organizačná štruktúra finančnej správy bude od začiatku budúceho roka pozostávať z Finančného riaditeľstva SR, ôsmich daňových úradov v sídlach VÚC s pobočkami daňových úradov a kontaktnými miestami úradov. Daňovníkom bude k dispozícii aj jeden daňový úrad pre vybrané daňové subjekty v Bratislave a osem colných úradov v sídlach VÚC s pobočkami colných úradov a stanicami colných úradov. Rovnako bude súčasťou novej štruktúry aj colný úrad v Michalovciach a jeden Kriminálny úrad finančnej správy, ako aj Kompetenčné centrum finančných operácií.

Zmeny však nastanú aj vo formálnej komunikácii daňových subjektov s daňovými úradmi. Tie v súčasnosti rozposielajú daňovým subjektom nové identifikačné čísla, ktoré budú zároveň slúžiť ako osobitné číslo účtu, ktoré bude daňovník využívať. Pri platbe daní sa bude využívať iba rozdielne predčíslie tohto účtu podľa jednotlivých typov daní.

Súčasťou zmien v komunikácii so správcom daní bude aj povinnosť niektorých daňovníkov komunikovať výlučne elektronicky. Povinnosť doručovať podania daňovému a colnému orgánu výlučne elektronicky však budú mať až od začiatku apríla. Na decembrovej schôdzi NR SR totiž poslanci schválili novelu tzv. daňového poriadku, ktorá posúva účinnosť povinnosti komunikovať elektronicky pre vymedzené daňové subjekty z pôvodného termínu 1. januára 2012 na 1. apríl 2012.

Nová povinnosť sa podľa informácií zverejnených Daňovým riaditeľstvom SR vzťahuje na všetky podania, ktoré je povinný alebo oprávnený vymedzený okruh subjektov podať. Výnimku tvoria prílohy podania, ktoré môžu subjekty doručovať aj inak ako elektronickými prostriedkami.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu