Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Havlov popol rozdelili na 3 časti: Špekulácia, že bude v hrobe s matkou, Olgou aj Dagmar!

Dagmar nesie jednu z urien z Havlovým popolom
Dagmar nesie jednu z urien z Havlovým popolom (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Pozostatky prezidenta Václava Havla uložili dnes predpoludním do rodinnej hrobky na pražskom Vinohradskom cintoríne. Popol rozdelili do troch urien, ktoré pravdepodobne uložia na rozličných miestach. Tá, ktorú niesla vdova Dagmar, bola zahalená do čierneho závoja a boli na nej červené srdiečka.

S Václavom Havlom (†75) sa prišli naposledy rozlúčiť brat Ivan s manželkou, najbližší spolupracovníci prvého ponovembrového prezidenta, finančník a sponzor jeho aktivít Zdeněk Bakala, výtvarník a architekt Bořek Šípek či sestry boromejky, ktoré sa o bývalého prezidenta na sklonku života starali. Na poslednej ceste ho odprevadili spevom. Nad hrobkou počas piety prehovoril katolícky kňaz.

"Telo nášho brata Václava uložíme do zeme, lebo človek je prach a v prach sa obráti," povedal. Havlov popol bol netradične rozdelený do troch urien, zrejme si to tak priala jeho rodina. České médiá špekulujú o tom, že jednu urnu uložia s prvou manžekou Olgou, druhú si ponechá Dagmar a poslednú pochovajú s Havlovou matkou Boženou.

Dátum uloženia urien vybrala rodina pätnáste výročie Havlovej svadby s jeho druhou ženou Dagmar. Hrobka Havlovej rodiny je umiestnená v bočnej stene kaplnky svätého Václava.

Václav Havel zomrel 18. decembra po dlhom boji s viacerými zdravotnými problémami. Životná púť politika, dramatika, spisovateľa a ochrancu ľudských práv skončila na jeho chalupe v Hrádečku na Trutnovsku. Pred Vianocami sa konal štátny pohreb a potom aj posledná rozlúčka v rodinnom kruhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu