Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pohreb Václava Havla (†75): Príde Clinton, Sarkozy, možno Obama

Nosiči odnášajú rakvu s telesnými pozostatkami Václava Havla
Nosiči odnášajú rakvu s telesnými pozostatkami Václava Havla (Zdroj: SITA)

PRAHA - Smrť českého exprezidenta Václava Havla (†75) zasiahla celý svet. Na jeho pohreb, ktorý sa uskutoční v piatok 23. decembra, majú prísť viaceré svetové politické špičky.

Okrem českej politickej špičky účasť na poslednom rozlúčení prisľúbili aj ďalší zahraničné politici. Zo Slovenska prídu prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová.

Účasť potvrdil aj rakúsky prezident Heinz Fischer, jeho francúzsky a izraelský kolega Nicholas Sarkozy a Šimon Peres,  gruzínsky prezident Michail Saakašvili aj slovinský prezident Danilo Türk. Špekuluje sa o účasti nemeckého prezidenta Christiana Wulffa či kancelárky Angely Merkelovej.

Zo Spojených štátov dorazí buď prezident Barack Obama alebo viceprezident Joe Biden. Na pohreb sa s určitosťou dostavia manželia Clintonovci.

Poľsko by malo byť  zastúpené terajším prezidentom Bronislawom Komorowskim, poprípade premiérom Donaldom Tuskom a bývalou hlavou štátu Aleksandrom Kwasniewskim a Lechom Walesom.

Václav Havel zomrel v nedeľu vo veku 75 rokov na svojej chalupe v Hrádečku. Podľahol dlhoročným zdravotným problémom spojeným s dýchacími ťažkosťami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu