Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voľby za mrežami, voliť môže aj 9600 väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Volebné právo si v predčasných parlamentných voľbách 10. marca môže uplatniť 1 312 obvinených a 8 325 odsúdených. "Zbor väzenskej a justičnej stráže je pripravený na priebeh volieb do parlamentu v ústavoch na výkon trestu aj výkon väzby," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Podľa zákona o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky právo voliť v parlamentných voľbách má aj dospelý obvinený a odsúdený za mrežami, ktorý je občanom SR a nebráni mu v tom zákonná prekážka. Tú by predstavovalo obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí alebo ak by si trest odpykával za spáchanie obzvlášť závažného zločinu či pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Všetkých obvinených a odsúdených už informovali o konaní volieb, okrem toho ich včas písomne poučili o spôsobe a práve voliť. "Tí, u ktorých nie je prekážka vo výkone volebného práva, boli poučení, že môžu písomne požiadať obec, v ktorej majú trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie voličského preukazu poštou na adresu ústavu, kde vykonávajú väzbu alebo trest odňatia slobody. Bez predloženia voličského preukazu voliť nemôžu," vysvetlil Bubla. Členovia okrskovej volebnej komisie v ústave zabezpečia voľbu do prenosnej volebnej schránky. V ústavoch nie sú vytvorené osobitné volebné okrsky. Oprávneným voličom z radov obvinených a odsúdených umožnia voliť len v prípade, že predložia členom okrskovej volebnej komisie voličský preukaz.

Vo väzeniach sa k 29. februáru nachádzalo 10 769 obvinených a odsúdených (1 395 obvinených a 9 374 odsúdených). Za obzvlášť závažný zločin si trest odpykáva 933 osôb. Okrem toho bolo k spomínanému dátumu vo výkone väzby a trestu 199 cudzincov (83 obvinených a 116 odsúdených). Tieto dve skupiny sa na voľbách nemôžu zúčastniť.

Počet obvinených a odsúdených, ktorí priebežne žiadajú o vydanie voličských preukazov, zbor osobitne nesleduje. Na základe záujmu obvinených a odsúdených je však po dohode riaditeľov ústavov s predsedami jednotlivých okrskových volebných komisií už v 17 ústavoch zboru stanovený časový harmonogram, počas ktorého budú v ústavoch členovia okrskových volebných komisií a obvinení a odsúdení budú môcť voliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu