Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím žiada právo voliť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím (ZPMP) v SR vyzvalo kompetentných na zmenu volebných zákonov. Pozbavenie a obmedzenie spôsobilosti na právne úkony by podľa združenia nemalo byť prekážkou pri výkone volebného práva.

Podľa platnej legislatívy totiž pozbavení spôsobilosti na právne úkony nemôžu voliť v parlamentných, prezidentských voľbách, ani vo voľbách do Európskeho parlamentu a orgánov samosprávy.

„Situácia v uplatňovaní volebných práv ľudí s mentálnym postihnutím na Slovensku je mimoriadne nepriaznivá a diskriminačná. Nezohľadňuje aktuálne politické záväzky Slovenskej republiky najmä vo vzťahu k Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím,“ skonštatovalo valné zhromaždenie združenia na svojom zasadnutí.

ZPMP tiež žiada, aby boli volebné miestnosti a volebný proces fyzicky prístupné. Štát by mal navyše zabezpečiť náklady na preklady materiálov o konaní a priebehu volieb do ľahko čitateľného jazyka.

Združenie vyhlásilo, že využije dostupné prostriedky na zmenu situácie vo výkone volebného práva pre ľudí s mentálnym postihnutím, vrátane uplatnenia ochrany aj pred Európskym súdom pre ľudské práva. Ten už podľa ZPMP vydal rozsudky v takýchto veciach v prospech ľudí s pozbavenou alebo obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony. Informácie poskytla riaditeľka Republikovej centrály ZPMP v SR Iveta Mišová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu