Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík: SaS bude najmä proti tomu, čo tu vzniká

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Predseda SaS Richard Sulík nepredpokladá, že by sa jeho strana stala súčasťou budúcej koalície.

"My presne vieme, aká bude vláda. Smer-SD, SDKÚ-DS a KDH už sa nevedia dočkať, čiže vznikne tu fialová koalícia," povedal v rozhovore. Sulík od volieb preto očakáva najmä odpoveď na otázku, či bude mať "fialová koalícia" ústavnú väčšinu. "Hlas pre SaS bude najmä proti tomu, čo tu vzniká," dodal.

Sulík vidí medzi pravicovými stranami a Smerom-SD veľké ideologické rozdiely a preto nechápe, ako chcú spolu vládnuť. "Ale čo sa týka biznisov, určite sa dohodnú veľmi dobre a veľmi rýchlo," nazdáva sa. Potenciálny vznik širokej koalície v Sulíkovi vyvoláva obavy o rozvoj Slovenska. "Otázka je, či chceme, aby takáto fialová koalícia mala nebodaj ústavnú väčšinu a potom to tu vyzeralo ako v Maďarsku alebo či trochu ich obmedziť," zdôraznil.

Do vízie vzniku širokej koalície podľa lídra liberálov zapadá aj odchod Ivety Radičovej z SDKÚ-DS či zvolenie poslankyne za túto stranu za verejnú ochrankyňu práv. "Tí ľudia, ktorým záležalo na slušnosti, idú preč, a teraz už nič nebráni v ceste, aby vládli spolu," povedal. Ako dodal, lepšiu pozíciu u bývalých koaličných partnerov by si nezískal ani miernejšou rétorikou voči ním. "Dávno sú nachystaní. Ja by som mohol teraz čokoľvek robiť, jednoducho sú už dohodnutí a ide vládnuť (Robert) Fico s (Mikulášom) Dzurindom."

SaS sa podľa Sulíka nebude vyhýbať ani vstupu do vlády, zdôrazňuje však, že členovia jeho strany nie sú prilepení na stoličkách. "Keď najlepšie pre Slovensko bude fialový mačkopes, no tak to má byť fialový mačkopes," uzavrel tému budúcej vládnej koalície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu