Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Matovičovci idú do volieb s triom Mojžiš, Bučko, Horváthová

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Stranu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti povedie do marcových predčasných volieb podľa informácií TASR fyzik a prispievateľ do časopisu .týždeň Martin Mojžiš. Nasleduje bývalý šéf Činohry Slovenského národného divadla Štefan Bučko a vysokoškolská profesorka a pediatrička Eva Horváthová, ktorá bola niekoľkokrát pomáhať v zahraničných misiách.

Priestor v prvej päťke dostali vraj niekoľkí mladí talentovaní ľudia, vrátane Horváthovej, ktorí majú spolu 14 titulov, čo je spomedzi doteraz zverejnených kandidátok podľa matovičovcov najvyšší počet. V prvej päťke by sa mal objaviť aj slovenský ekológ a ochranár profesor Mikuláš Huba. Líder strany Igor Matovič informácie TASR zatiaľ nepotvrdil. Ku kandidačnej listine sa nechce ešte vyjadrovať, urobí tak zrejme na stredajšej (14.12.) tlačovej konferencii. Povedal len, že jedným z cieľov jeho strany je dosiahnuť stav, "aby bol v slovenskom parlamente konečne niekto, kto je vysoko rešpektovaný medzi zelenou komunitou na Slovensku a dokáže tak dôstojne hájiť témy ochrany životného prostredia".

Matovič sa má o hlasy voličov uchádzať z posledného 150. miesta. Tri ďalšie miesta nad ním obsadili poslanci Erika Jurinová, Martin Fecko a Jozef Viskupič. Poradie si zachovali z volieb z roku 2010, kedy v rovnakom zoskupení aj poradí kandidovali na listine strany SaS. Na zozname matovičovcov sa objavia aj novinár Eugen Korda či občiansky aktivista Alojz Hlina. Svojich kandidátov nasadili aj strany OKS a KDS.

Kandidátky mohli podávať politické subjekty do nedele (11.12.) do polnoci. O tom, či spĺňajú všetky potrebné náležitosti a či budú aj riadne zaregistrované, rozhodne Ústredná volebná komisia. Čas má na to do 31. decembra. Jednou z podmienok, aby bola kandidačná listina zaregistrovaná, je zloženie kaucie vo výške 16.596 eur. Potvrdenie o uhradení volebnej kaucie musí byť priložené k listine spolu s vlastnoručne podpísaným vyhlásením každého nominanta, že súhlasí so svojou kandidatúrou a že nefiguruje na inej kandidátke. Ak podaná listina nie je v súlade so zákonom o voľbách do Národnej rady SR, ÚVK ju nezaregistruje. S námietkami proti tomuto rozhodnutiu sa môžu dotknuté strany obrátiť na Najvyšší súd SR. Ten môže rozhodnúť o dodatočnom zaregistrovaní kandidačných listín.

Politické subjekty môžu tiež stiahnuť svoju kandidatúru, a to najneskôr 48 hodín pred začatím volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca 2012. Rovnako sa kandidatúry môžu vzdať aj jednotliví nominanti strán. Pokiaľ tak urobia po zaregistrovaní a vytlačení hlasovacích lístkov, ich údaje zostávajú na kandidátke, ale pri prideľovaní mandátov sa na ne neprihliada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu