Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na kandidátke Matoviča pribudol Bučko, redaktor .týždňa i Biela vrana

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Predseda novovzniknutého hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič dnes opäť predstavil nové tváre na svojej volebnej kandidátke.

O priazeň voličov sa bude uchádzať bývalý šéf Činohry Slovenského národného divadla Štefan Bučko, vedec a redaktor časopisu .týždeň Martin Mojžiš a Ján Mičovský, ocenený Alianciou Fair-play a VIA IURIS ako Biela vrana.

Bučko považuje hnutie Matoviča za politický precedens, ktorý si vyžiadala doba. "Každý z nás mal dobrú prácu, boli sme spokojní v našej práci, mali sme v nej úspech a nikomu z nás sa nechcelo ísť do politiky. Také vysoké vypätie bolo možno v roku 1989, ďalšie bolo za mečiarovských čias v roku 1997 a už sme si mysleli, že do tohto nikdy nebudeme musieť vstúpiť," povedal. Osobne sa rozhodoval o vstupe do politiky údajne až niekoľko mesiacov.

Predstavitelia hnutia sa dnes zaoberali aj budúcou povolebnou spoluprácou. Mojžiš vylúčil spoluprácu so Smerom-SD, SNS a ĽS-HZDS. "Nebudeme spolupracovať so zlodejmi, s korupčníkmi, s podvodníkmi, polomafiánmi, tam je jednoducho spolupráca vylúčená," doplnil ho ďalší novinár na kandidátke matovičovcov Eugen Korda.

Matovič si napriek tomu nemyslí, že by povolebný potenciál hnutia bol nízky. Výhodou kandidátov má byť ich možnosť autonómne sa rozhodnúť pri hlasovaní. Súčasní poslanci sa podľa neho skôr riadia príkazmi strán.

Prvých dvadsať miest by podľa neho malo byť obsadených tak, aby ľudia mali problém vybrať si, komu majú dať svoje preferenčné hlasy. Matovič zároveň pripustil, že zvolení ľudia vytvorili v strane isté mantinely konzervatívnej politiky. Všetci kandidáti však podľa neho do týchto hraníc zapadnúť nemusia.

Hnutie predstavuje svojich volebných kandidátov postupne. Naposledy záujem uchádzať sa o priazeň ľudí na jeho kandidátke oznámil podnikateľ a občiansky aktivista Alojz Hlina. Na konci 150-členného zoznamu Matovičovho subjektu si po desať miest rozdelia zástupcovia Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS). Zakladajúca štvorica hnutia bude kandidátku uzatvárať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu