Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Srandista Barroso: Všetky štáty EÚ vyzval, aby prijali euro!

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BERLÍN/BRUSEL - Predseda Európskej komisia (EK) José Manuel Barroso v stredu večer vyzval všetky krajiny Európskej únie na prijatie spoločnej európskej meny. Tá je totiž podľa jeho slov zárukou hospodárskeho rastu, jednoty a priaznivej budúcnosti.

Barroso sa totiž domnieva, že únia a eurozóna patria dokopy a nemali by byť rozdelené. Výzvou podľa jeho názoru zostáva spôsob, ako naďalej prehlbovať integráciu v rámci eurozóny bez vytváranie rozdielov medzi krajinami používajúcimi euro a tými, ktoré používajú svoje národné meny. Ako dodal, "ak bude potrebná politická vôľa, EÚ bude najväčšou mocnosťou na svete".

Na slová šéfa Európskej komisie vo štvrtok nadviazala jej hovorkyňa Pia Ahrenkildeová. Tá sa odvolala na Barrosove slová o rozpade eurozóny, ktorý by podľa neho znamenal polovičný prepad hrubého domáceho produktu (HDP) celej únie. Vytvorenie menšej skupiny krajín používajúcich euro by údajne iba pre samotné Nemecko znamenalo pokles HDP o tri percentá a stratu milióna pracovných miest. Ako dodala, bola by to "obrovská strata, ktorá nám nedovoľuje rozbiť eurozónu a Európsku úniu, pretože by to bolo proti záujmom ľudu Európy ako celku".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu