Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Sulík Miklošovi: Zapredal si Slovensko, chýba ti česť v politike

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SaS tvrdo kritizoval ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) za postoj k eurovalu, podľa neho Mikloš spolu s Mikulášom Dzurindom zapredali Slovensko len preto, aby ich v Bruseli chválili.

"Nad týmto sa zamysli, tebe chýba česť v politike," povedal Sulík Miklošovi v relácii STV O päť minút dvanásť. Predseda SaS je presvedčený, že Mikloš s nimi po vecnej stránke súhlasí. "Pred voľbami sme mali rovnaký názor a to je tvoja osobná tragédia, tvoje politické zlyhanie, že jednu vec si myslíš a druhú vec tu teraz musíš rozprávať len preto, aby skrátka v Bruseli boli s nami spokojní, to je problém," tvrdil Sulík. Mikloš sa ohradil proti tomu, že mu Sulík hovorí do svedomia. "Vaša politika v tejto oblasti je nezodpovedná a nehorázne populistická a ja som presvedčený, že to súvisí najmä s tým, že preferencie SaS padali a že si vyhodnotili, že na tomto ich dvihnú a darí sa im to, ale za akú cenu," vyhlásil Mikloš. Po marcových predčasných voľbách si nevie Mikloš predstaviť, aby spolu sedeli vo vláde, ak SaS zásadne nezmení stanovisko v tejto oblasti. "Ak chceme byť súčasťou eurozóny, nemôžme byť čiernymi pasažiermi. Ak ty považuješ za poctivé, aby sme brali výhody členstva eurozóny, ale aby sme sa nepodieľali na jej nákladoch, tak takýto spôsob by dostal Slovensko do izolácie," myslí si Mikloš.

Mikloš nemá problém s tým, že riadený bankrot Grécka mal byť už tak pred rokom a pol. "Problém mám ale s tým, že to, čo navrhovala strana SaS a Richard Sulík - keby sa stalo - tak by nebol riadený, ale neriadený bankrot, to je ten problém". Predpokladom na riadený bankrot je podľa Mikloša fungujúci nástroj, teda navýšený euroval, okrem iného. "To, že dnes sú všetci zdesení z toho, že môže nastať neriadený bankrot, len ukazuje, do čoho nás strana SaS tlačila. Tlačila nás do toho, aby sa spustil neriadený bankrot Grécka a aby my sme boli tí, ktorí sme za to zodpovední," tvrdil minister financií. Iná situácia by podľa neho bola, keby bolo v Grécku referendum a Gréci by povedali, že plán pomoci nechcú. "Tak sa spustí neriadený bankrot Grécka, ale oni budú za neho zodpovední," dodal.

Podľa Sulíka SDKÚ-DS v tejto otázke otočila o 180 stupňov oproti názoru spred minulých volieb, keď mala podobný pohľad ako SaS. "Nás viniť, že nie sme zodpovední, len preto, že sme si dovolili neotočiť v zásadnej veci, tak to je nekorektné," povedal predseda SaS. Mikloš nesúhlasil, že by jeho strana otočila. SaS podľa neho spája grécku pôžičku s rozšírením eurovalu. Pripomenul, že v auguste 2010 poslanci SaS hlasovali za vznik eurovalu. "Vtedy ale asi ešte preferencie SaS neboli ohrozené. V októbri 2011 - rok a štvrť neskôr ... už odmietli zahlasovať," uviedol Mikloš a pýtal sa, kto zmenil postoj. "My sme nezmenili postoj".

Sulík reagoval, že pôvodne mal byť euroval dočasný na tri roky, mali sa zachraňovať len štáty, nie banky, aj to len také, ktoré pôžičku budú vedieť splatiť. Nič z toho dnes podľa Sulíka neplatí preto odmietli rozšírenie. "Nás obyčajne oklamali, v Bruseli povedali, takéto podmienky platia, preto s tým súhlaste. My sme tomu verili, preto sme s tým súhlasili a teraz nič z toho neplatí, no samozrejme nebude súhlasiť s čímkoľvek, čo príde z Bruselu," dodal.

Mikloš odmietol, že by s postojom SaS súhlasil, ale navonok hovorí niečo iné. "Zásadne s vašim postojom nesúhlasím, pretože ohrozoval Slovensko". Situácia je podľa Mikloša ťažká. "Áno - aj niektoré veci sa zmenili, ktoré pôvodne vyzerali, že budú inak, ale museli sa pod tlakom veľmi ťažkej situácie zmeniť," dodal minister financií. SaS podľa neho neponúkala žiadnu alternatívu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu