Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Grécko bude mať referendum o riešení dlhovej krízy

Grécky premiér George Papandreou
Grécky premiér George Papandreou

ATÉNY - Grécko usporiada o novom pláne riešenia dlhovej krízy, na ktorom sa lídri eurozóny dohodli minulý týždeň, referendum. Povedal to dnes grécky premiér Jorgos Papandreu, no dátum ani iné podrobnosti plánovaného referenda neuviedol.

Dohoda z minulého týždňa počíta s novou pôžičkou pre Grécko vo výške 130 miliárd eur, ako aj s tým, že súkromní investori odpíšu z dlhu krajiny 50 %.

"Dôverujeme našim občanom, veríme v ich úsudok, v ich rozhodnutie," povedal Papandreu pred poslancami vládnucej strany PASOK.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky takmer 60 % Grékov vníma dohodu zo summitu Európskej únie ako negatívnu alebo pravdepodobne negatívnu. Približne polovica opýtaných sa totiž domnieva, že Grécko tak príde o suverenitu, pretože bude musieť prenechať EÚ a Medzinárodnému menovému fondu väčšiu kontrolu nad ekonomickými záležitosťami krajiny.

Iba 39 % z celkového počtu 1009 opýtaných označilo nový záchranný balík za pozitívny alebo pravdepodobne pozitívny. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu