Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mikloš: Slovensko na znížení garancií pre Grécko neušetrí

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Na výnimke pre Slovensko, ktorá je výsledkom nočného summitu, sa neušetrí. O čo menej dá totiž SR na pomoc pre Grécko, o to sa navýši jej participácia pre iných. Na dnešnej tlačovej konferencii to vysvetlil šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

"Rozdiel je v tom, že teraz bude náš podiel 1,06 % zo 109 miliárd eur, a nie zo 130 miliárd eur. Budeme tak vydávať garancie v menšej výške, ale táto čiastka bude zvýšená pri iných programoch, čiže celkovo neušetríme," podotkol.

Mikloš tiež vyjadril potešenie nad výsledkom nočného summitu, kde európski lídri dospeli aj k 50-% odpísaniu gréckeho dlhu a zadlženie krajiny by tak malo klesnúť o 100 miliárd eur. "Konečne sa dospelo k reálnemu riešeniu gréckeho problému," dodal.

"Dôležité je, že sa dosiahlo aj efektívne zvýšenie kapacity eurovalu, tá sa navýši zhruba na jeden bilión eur," uviedol. Pôjde o model, kedy sa nezmení reálna kapacita eurovalu, no navýši sa jeho využitie, a to cez poistku alebo vloženie kapitálu z iných štátov.

Mikloš vyzdvihol aj nutnosť zvýšiť kapitálovú primeranosť bankového sektora do polovice budúceho roka. K tomu dôjde v prvom rade zo zdrojov bánk, prípadne zo zdrojov tých krajín, o ktoré banky sa jedná. Iba vo výnimočných prípadoch pôjde pomoc z eurovalu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu