Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Analytici: Pomoc Grécku nestačí, vyriešenie krízy sa blíži nule!

Predseda EK José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.
Predseda EK José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. (Zdroj: SITA)

PRAHA/BRUSEL - Dohoda na summite EÚ z dnešného rána nebude podľa analytického serveru Eurointelligence stačiť na vyriešenie gréckej krízy. Ani odsúhlasený 50-percentný odpis gréckeho dlhu verejné financie v krajine nestabilizuje.

Pre banky by navyše bolo výhodnejšie, ak by ich účasť na odpisoch bola nedobrovoľná, pretože sú pre takýto prípad poistené. Únijní politici však očakávajú, že sa odpisu dobrovoľne zúčastnia celkom 100 miliardami eur, čoho nebudú schopné.

"Je to komplexná dohoda? Samozrejme, že je. Urobili presne to, čo sa od nich očakávalo. A vyrieši to krízu? Samozrejme, že nie. Pravdepodobnosť, že sa podarí grécku dohodu naplniť, sa blíži nule," uviedol Eurointelligence.

Server, ktorý sa obvykle prikláňa skôr k zástancom hlbšej európskej integrácie, zároveň upozorňuje na nebezpečenstvo chystaného navýšenia záchranného fondu eurozóny (EFSF). Jeho úverová kapacita by mala vzrásť niekoľkonásobne, ale takýto záväzok nie je nijako presvedčivý, ak ho nesprevádza záväzok Európskej centrálnej banky, že je pripravená fungovať ako posledná nádej v prípade prehlbujúcich sa problémov.

Vlády by sa podľa Eurointelligence navyše mali zaviazať, že smerujú k rozpočtovej únii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu