Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Figeľ: Ak SaS nezmení názor na euroval, môže padnúť vláda

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) by si mala uvedomiť, že euroval nie je o pôžičke Grécku, ale o ochrane eurozóny a eura. Podľa predsedu KDH Jána Figeľa to zatiaľ nechápe. V dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo pripustil, že pokiaľ SaS svoj odmietavý postoj k eurovalu nezmení, môže to znamenať koniec vládnej koalície.

"Môže to znamenať aj rozpad koalície, pretože vláda už svoj postoj vyjadrila a ak má byť konzistentná aj do vnútra štátu, aj navonok, tak sa nemôže tváriť, že ideme ďalej, aj keď náš postoj nebol podporený koaličnou väčšinou," vysvetlil Figeľ. Zdôraznil, že Slovensko nevstúpilo do Európskej únie, aby zablokovalo eurozónu. Prihovára sa preto za nájdenie dohody na podpore eurovalu. Diskutovať o probléme by bolo podľa neho dobré aj u prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Figeľ zároveň potvrdil, že v hre je stále aj spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde SR.

Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica je euroval pre budúcnosť Slovenska veľmi dôležitý a nemožno ju riskovať "kvôli nejakým avanturistom" ako je SaS. Sociálni demokrati v prípade eurovalu trvajú na svojom postoji. Podporia ho až vtedy, keď zaň zahlasuje aj celá vládna koalícia. "Sme za euroval, ale zodpovednosť má koalícia. Má 79 hlasov, má možnosť prijať euroval, počkáme si," povedal predseda sociálnych demokratov Robert Fico.

Dodal, že ak sa koalícia nedohodne a naďalej nebude schopná prijímať vážne rozhodnutia, nemá čo ďalej vládnuť. "Ak sa ukáže, že nie sú schopní prijať euroval, tak sa pýtame, či sú ešte schopní prijať dôležitejšie otázky ako euroval. Načo je takáto vláda, ktorá nie je schopná prijímať dôležité rozhodnutia pre Slovensko? Ak nie sú schopní, tak nech dajú návrh na predčasné voľby. Ak nevedia vládnuť, musí prísť nová vláda," vyhlásil expremiér.

KDH podľa Figeľa predčasné voľby neplánuje. "Nerozmýšľame nad nimi. Predčasné voľby sú riešením až vtedy, keď nič iné nefunguje. Keď je evidentné, že politická nestabilita, nedohoda je taká silná, že to treba nanovo odhlasovať a získať nový mandát, aj politický, aj programový," vysvetlil.

Líder sociálnych demokratov je presvedčený, že vládna koalícia už nie je schopná nielen prijímať, ale ani odmietať návrhy zákonov. Rovnako sa nazdáva, že premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a jej kabinet nedodržiavajú svoje sľuby a zhoršujú sociálnu aj ekonomickú situáciu v krajine. Smer-SD ich za to nemieni prestať kritizovať. "My tu nie sme na odpúšťanie hriechov," zdôraznil Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu