Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Politológ k eurovalu: Vláda sa nechce rozlúčiť s vládnym koláčom

Richard Sulík a Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík a Igor Matovič

BRATISLAVA – Obyčajní ľudia euroval v jeho súčasnej podobe nepodporia, informovali o tom poslanci hnutia. Šéf parlamentu Richard Sulík však naďalej hovorí eurovalu rázne nie. Politológ naopak vidí na oboch stranách zmenu rétoriky. Tvrdí, že politici hľadajú možnosť nájsť kompromis a podporiť koalíciu a tým zároveň aj euroval.

Obyčajní ľudia nechcú podporiť euroval v podobe, ktorú má dnes. „Uvedomujeme si však, že jeho neschválenie môže spôsobiť rozpad koalície. To by v konečnom dôsledku znamenalo, že euroval v tomto neakceptovateľnom a najhoršom variante schváli nová koalícia, ale už na čele s Robertom Ficom,“ píše sa v stanovisku.

Hnutie na čele s Igorom Matovičom plánuje tento postup prezentovať aj v rokovaniach s koaličnými partnermi. „Keďže chceme schváleniu eurovalu skutočne zabrániť, chceme do poslednej chvíle hľadať kompromis s ostatnými koaličnými stranami,“ konštatujú podpísaní poslanci. Strana SaS zostáva naďalej neoblomná, dlhodobo totiž avizuje, že od svojho záporného postoja k eurovalu neupustí.

Tomu, že predsedovi parlamentu a SaS sa podarí celú vec dotiahnuť do konca, politológ Michal Horský neverí. Na základe predošlých Sulíkových vyjadrení a dnešného stanoviska Obyčajných ľudí je toho názoru, že „vládna koalícia sa nechce rozlúčiť s konzumáciou vládneho koláča. Od momentu, ako sa koaliční poslanci vrátili z rokovaní v Papierničke, je stále viac zrejmé, že politici si začali otvárať možnosť podporiť koalíciu vedenú Ivetou Radičovou,“ povedal pre Topky. Myslí si, že Sulík a Matovič hľadajú na verejnosti cestu, ako obhájiť kapituláciu eurovalu.

Situácia však zatiaľ vyzerá tak, že predseda SaS svoj postoj k eurovalu nezmení. V rámci Európy dokonca získava veľkú popularitu aj u občanov Rakúska a Nemecka, čo je vidieť v rámci diskusií na stránkach zahraničných médií.

Hlasovanie o eurovale, ktoré by sa malo uskutočniť počas októbrovej schôdze parlamentu, by sa mohlo spojiť aj s vyslovením dôvery vláde. Takúto možnosť presadzuje hlavne predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, informovali o tom Hospodárske noviny.  Spojenie však pripúšťajú aj ďalšie vládne strany KDH a Most-Híd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu