Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Závažná správa z Ruska: Našli stopy po brzdení lietadla smrti!

Na dráhe vidno stopy po brzdení
Na dráhe vidno stopy po brzdení (Zdroj: lifenews.ru)

MOSKVA - Na vzletovej dráhe letiska v Jaroslavli, kde havarovalo lietadlo Jak-42 s miestnymi hokejistami na palube, našli experti Medzištátneho leteckého výboru (MAK) zatiaľ nevysvetlené čierne stopy po brzdení lietadla. Presné príčiny pádu stroja, ktorý pri štarte nedokázal nabrať potrebnú rýchlosť, zatiaľ nie sú známe.

Snímky dráhy podľa serveru Life News svedčia o tom, že vzlietajúce lietadlo na posledných sto metroch dráhy naraz začalo brzdiť. Ale podľa odborníkov by v prípade, že by na brzdy prudko šliapli sami piloti, boli stopy na betóne oveľa výraznejšie, zatiaľ čo v danom prípade svedčia skôr o tom, že pracovali len brzdy na pravom podvozku. To by mohlo naznačovať, že nečakané zabrzdenie mohla spôsobiť zatiaľ neznáma porucha brzdného systému.

"Príčina, prečo lietadlo začalo nečakane znižovať rýchlosť, sa ešte zisťuje. Zatiaľ sa základnou verziou javí nekoordinovaná činnosť posádky v kritickej situácii. Skúma sa aj pravdepodobnosť zlyhania brzdového systému," uviedol hovorca MAK, ktorý má vyšetrovanie nehody na starosti.

O zmätku v kabíne svedčí aj prepis rozhovoru medzi posádkou, ktorý sa objavil v médiách.

Lietadlo Jak-42 sa 7. septembra pri Jaroslavli zrútilo pri pokuse o vzlet s hokejistami miestneho klubu na palube. Príčiny nešťastia sa doteraz vyšetrujú. MAK medzitým pripustil, že na lietadlo pôsobila zatiaľ nejasná "dodatočná brzdiaca sila", kvôli ktorej mal stroj problémy vzlietnuť. Ešte predtým sa však v médiách objavili špekulácie, že piloti zabudli lietadlo odbrzdiť.

Zo 45 ľudí na palube nehodu prežil len palubný inžinier Alexander Sizov; hokejista Alexander Galimov neskôr v nemocnici svojim zraneniam podľahol. Medzi obeťami bol aj slovenský hokejista Pavol Demitra.

Sizovov stav sa podľa lekárov zlepšuje a zakrátko by mal byť schopný výsluchu.

Nešťastie viedlo prezidenta Dmitrija Medvedeva k prísľubu opatrení, ktoré by mali zvýšiť bezpečnosť ruského civilného letectva, vrátane vytlačenia menších aeroliniek z trhu a subvencií pre obstaranie zahraničných lietadiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu