Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hokejový tím už raz zahynul: Letecké nešťastie Rusi roky tajili!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tí skôr narodení si po stredajšej leteckej havárii možno spomenuli na tragédiu, ktorá sa odohrala v januári 1950. Lietadlo, ktoré vtedy prevážalo takmer celý národný hokejový tím, sa zrútilo neďaleko mesta Sverdlovsk.

Hokejový svet nezažil minulú stredu čierny deň vo svojej histórii po prvý raz. Pred 61 rokmi prišla krajina o takmer celé reprezentačné mužstvo. Na palube stroja Lisunov Li-2 sa nachádzalo devätnásť osôb, z toho jedenásť hráčov, jeden lekár a masér. Tí boli členmi vtedajšieho športového klubu VVS Moscow. Okrem hokeja klubové tímy pôsobili aj vo futbale, basketbale a volejbale.

Hráči VVS mali odohrať zápas s Dynamom Moskva. Lisunov pri pokuse o pristátie na letisku Koltsovo však neustál extrémne nepriaznivé počasievrátane snehovej búrky a silného vetra.

Diktátor Stalin sa vraj o nešťastí nikdy nedozvedel, štátom kontrolované médiá o ňom totiž vôbec neinformovali. Jeho syn Vasilij, veliteľ sovietskej Air Force jednotky, pred otcom udalosť zatajil, pretože sa bál otcovej prípadnej reakcie a výsledkov vyšetrovania. V priebehu jediného dňa preto sformoval nový hokejový tím s výnimkou troch hráčov, ktorí na palube zrúteného lietadla z rôznych dôvodov neboli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu