Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Proces s Breivikom je v rozhodujúcej fáze

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Proces s nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom, ktorý pri dvoch teroristických akciách 22. júla 2011 pripravil v Oslo a na neďalekom ostrove Utöya o život 77 ľudí, sa dostal do rozhodujúcej fázy. V nej sa rozhodne, či bol páchateľ v čase činu príčetný alebo či nemôže za ne niesť trestnú zodpovednosť.

Súdni psychiatri Torgeir Husby a Synne Sörheimová dnes, s jednodňovým oneskorením, obhajovali v súdnej sieni svoj odborný posudok, v zmysle ktorého Breivik konal v psychotickom stave, pod vplyvom nutkavých predstáv. Z posudku týchto znalcov vyplýva, že Breivik trpí paranoidnou schizofréniou, žije vo vlastnom svete zloženom z nutkavých utkvelých predstáv a jeho konanie a myšlienky sú vedené práve nimi a že v konečnom dôsledku je nepríčetný, teda ho nemožno povolať na trestnú zodpovednosť.

Kým obaja znalci citovali niektoré Breivikove vyjadrenia, samotný obžalovaný, ktorý sa k činom priznal, ale ich neľutuje, reagoval s netajene sarkastickým úsmevom a pokyvovaním hlavy. Už skôr na súde vyhlásil, že 80 percent tohto posudku je výmyslom autorov. Nórsky masový vrah by totiž chcel byť uznaný vinným.

V nasledujúcich dňoch budú v súdnej sieni prezentovať svoj posudok aj ďalší súdni znalci z odboru psychiatrie, Terje Törrisen a Agnar Aspaas, ktorí v apríli 2012 dospeli k záveru, že Anders Behring Breivik je trestne zodpovedný za svoje činy z júla 2011.

Nórska justícia nariadila vypracovanie druhého posudku 10. februára 2012. Sudkyňa v zdôvodnení vtedy uviedla, že nový posudok je potrebný vzhľadom na rozsiahlu kritiku záverov prvého hodnotenia, na základe ktorého by Breivika nemohli poslať do väzenia, ale len na uzavretú psychiatrickú kliniku.

Sudkyňa po prvý raz nariadila opakovanie vyšetrení atentátnika už 13. januára. Právni zástupcovia obvineného sa proti rozhodnutiu odvolali, avšak neuspeli. Breivik vyhlásil, že s novými psychiatrami nebude spolupracovať.

I názory odborníkov na prvý posudok sa rozchádzali. Po záverečných vystúpeniach zainteresovaných 22. júna sa vynesenie rozsudku v ostro sledovanej kauze očakáva v júli alebo v auguste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu