Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Breivikov psychiater: Bol som nerozhodný v názore na jeho príčetnosť

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Psychiater, ktorý dospel k záveru, že ultrapravicový masový vrah Anders Behring Breivik bol v čase činu príčetný, začal o svojej diagnóze pochybovať, keď ho sledoval v začiatkoch procesu.

"Pomyslel som si, ako je možné, že sleduje celý proces a neukáže žiadnu známku emócií. Mohol by trpieť psychózou?" vypovedal dnes pred súdom psychiater Terje Torrissen.

 Aby sa zbavil pochybností, požiadal o ďalšie stretnutie s Breivikom počas jeho procesu, v ktorom je súdený za vraždu 77 ľudí, zväčša tínedžerov. Žiadosť psychiatra, ktorý nebol až do dneška verejne známy, vyústila do jeho 20-minútového rozhovoru s Breivikom, ktorý ho presvedčil, že jeho pôvodný záver bol správny. Breivik bol v právnom zmysle príčetný, povedal dnes Torrissen.

Breivik sa k vraždám priznal. Tvrdí, že zabil politických aktivistov, ktorí podporovali "kultúrny marxizmus" a moslimskú imigráciu.

Prvá skupina súdom menovaných psychiatrov dospela k záveru, že je psychotický paranoidný schizofrenik, druhá, zložená z Torrissena a Agnara Aspaasa, k tomu, že najpravdepodobnejšie má narcistickú osobnosť, ale nie je psychotický.

Ak by súd dospel k záveru, že je Breivik nepríčetný, poslal by ho do liečebne pre psychicky chorých zriadenej vo väznici s prísnou ochranou a každé tri roky by jeho stav opätovne posudzoval. Ak ho vyhlási za príčetného, hrozí mu 21 rokov väzenia s možnosťou opakovaného predlžovania, ak bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu