Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Verdikt nad Breivikom vynesú až v auguste

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Verdikt nad nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom vynesú najskôr v júli alebo v auguste. Oznámil to dnes okresný súd v nórskej metropole Oslo.

Súdny proces sa začal 16. apríla a mal by sa skončiť 22. júna. Podľa súdu bude rozsudok vynesený najskôr o mesiac po tomto termíne.

"(Verdikt) sa nedá očakávať skôr než 20. júla. Druhý možný termín je 24. august," uvádza sa vo vyhlásení súdu, ktorý toto načasovanie len všeobecne zdôvodnil logistickými dôvodmi, uviedla agentúra AP.

Breivik opisoval negatívne skúsenosti s moslimami z detstva

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik na súde v Osle rozprával v pondelok o množstve prípadov zo svojho detstva a obdobia dospievania, keď sa mal údajne stať obeťou znevažovania zo strany moslimov. Z Breivikovej výpovede vyplynulo, že tieto incidenty mali zohrať úlohu pri jeho postupnej radikalizácii, uviedla agentúra AP.

Breivik vypovedal, že keď mal sedem rokov, turecký otec jedného z jeho kamarátov mu zničil bicykel. Keď mal 15 rokov, mal ho zbiť vodič metra pakistanského pôvodu.

Sudcovia počúvali Breivika, ktorý sa priznal k zabitiu 77 ľudí v Osle a na ostrove Utöya, ako číta litánie o podobných krivdách zo svojho rukopisu.

 Breivik ďalej tvrdil, že v roku 1995 sa jednému z jeho blízkych priateľov vyhrážal kosovsko-albánsky mladík, keď čakal na električku. Brevik tiež spomenul, že počul, ako malú sestru jeho kamaráta dorezali nožom - išlo o incident, o ktorom nevedel nič, napriek tomu ho pripísal moslimom.

Na otázku sudcu, či mal s moslimami aj nejakú pozitívnu skúsenosť, Breivik odpovedal: "Dobrá vec o moslimoch je, že sú veľmi lojálni."

Bomba nastražená Breivikom v centre Osla zabila 22. júla 2011 osem ľudí. Pri následnej streľbe v mládežníckom tábore na ostrove Utöya usmrtil Breivik ďalších 69 osôb. Predstavitelia nórskej polície na súde vyjadrili presvedčenie, že obžalovaný konal na vlastnú päsť a pri útokoch nemal žiadnych komplicov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu