Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nóri sa búria proti Breivikovi: Pred súdom mu zaspievajú pieseň o bratstve!

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO – Tisíce Nórov zaplnia vo štvrtok ulice Osla v okolí súdnej siene, v ktorej sa koná proces s masovým vrahom Andersom Breivikom, aby si spoločne zaspievali detskú pieseň vyzývajúcu na mier a bratstvo. Ľudia tak chcú protestovať proti Breivikovým útokom, pri ktorých zomrelo 77 ľudí, pretože Breivik pieseň Deti dúhy neznáša a považuje ju za marxistické vymývanie mozgov.

 

Pieseň Deti dúhy od skladateľa Lillebjörna Nilsena je v Nórsku veľmi populárna. “Breivik ju použil ako príklad vymývania mozgov, hoci je to úplne naopak,” povedala jedna z organizátoriek Christine Barová, ktorá iniciovala protestnú akciu cez sieť Facebook. Na súde Breivik priamo vystúpil proti autorovi piesne. “Je dobrým príkladom marxistu, ktorý sa infiltroval do kultúry a ktorý píše piesne na vymývanie mozgov detí,” povedal. 

Pred súdom v Osle Breivik čelí obvineniam z terorizmu a úkladných vrážd. V júli 2011 pravicový radikál najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany. O život prišlo 69 osôb. Breivik už súdu povedal, že jeho cieľom bolo pozabíjať všetkých približne 600 mladých ľudí. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu