Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sudca: Breivik nie je šialený!

Torkjel Nesheim
Torkjel Nesheim

OSLO - Nie je žiadny dôvod myslieť si, že nórsky masový vrah Anders Behring Breivik je šialený. V pondelok to uviedol sudca okresného súdu Torkjel Nesheim. Podľa neho rovnako nie sú žiadne dôkazy, že údajný páchateľ mal komplicov.

Sudca sa tak vyjadril na prvom verejnom pojednávaní s pravicovým extrémistom, ktorému tiež predĺžil vyšetrovaciu väzbu na najmenej ďalších 12 týždňov, na obdobie ôsmich týždňov mu obmedzil návštevy, nariadil prísnejší dohľad nad jeho korešpondenciou a na štyri týždne zakázal prístup k médiám, informuje stanica CNN.

Na pojednávaní v Osle sa podľa tlačového oddelenia súdu zúčastnilo viac než 500 ľudí. Breivik uviedol, že autoritu súdu neuznáva, pretože neuznáva multikulturálnu spoločnosť, ktorej je súčasťou, informovala stanica TV2.

Vo viacerých prípadoch, keď sa začal označovať za veliteľa templárskych rytierov, ho museli prerušili, uviedla televízia. Súd s Breivikom bol doteraz neverejný, keďže panovali obavy, že radikál proces využije na šírenie svojich extrémistických názorov. Aj naďalej je zakázané zverejňovanie fotografií alebo videozáznamov s Breivikom.

V Breivikovom prípade sa stále čaká na posudok dvoch psychiatrov, ktorí požiadali o čas do 30. novembra na presné vykreslenie Breivikovho charakteru a jeho psychologického profilu.

Súd s ich požiadavkou súhlasil, keďže od ich posudku závisí, či budú môcť 32-ročného extrémistu súdiť alebo skončí v psychiatrickej liečebni. Breivik sa už priznal k zabitiu 77 ľudí v centre Osla a na ostrove Uttöya. Riadny súdny proces by sa mohol začať 16. apríla budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu