Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Breivik čakal policajtov s rukami vysoko nad hlavou!

Zobraziť galériu (2)

OSLO – Nekládol žiadny odpor, odhodil zbrane a dal ruky vysoko nad hlavu, akonáhle sa k nemu policajti priblížili. Tak popisujú správanie sa nórskeho atentátnika Andersa Breivika (32) na ostrove Utöya policajti. Vlastné zatknutie bolo úplne rutinné, ako u prípadov bežnej kriminality. Vyhlásil to veliteľ zasahujúcej policajnej jednotky Haavard Gaasbakk.

Odmietol pritom kritiku, že zásah bol pomalý: jeho muži údajne podali perfektný výkon od okamihu, kedy ich na ostrov vyslali. "Boli úplne perfektní a v každom ohľade preukázali veľa odvahy," citovala policajta agentúra AFP. Policajt pripustil, že osobitný oddiel Delta mal po odrazení od pevniny poruchu motora na svojom člne. Odmietol ale, že by to znamenalo citeľné oneskorenie zásahu, pretože prestúpili do dvoch civilných člnov, ktoré plávali náhodou okolo.

"Boli to rýchle člny, možno rýchlejšie ako ten náš, a navyše nám rozdelenie na dve skupiny umožnilo pristáť na ostrove z protiľahlých strán, čo postup urýchlilo," povedal.

Breivik sa podľa neho vzdal prakticky okamžite po tom, čo ho policajti na ostrove našli. Odhodil zbrane a nekládol pri nasadzovaní pút žiadny odpor.

Podobne, ale podrobnejšie o zásahu vypovedal na tlačovej konferencii v okresnom meste Honefoss jeden zo zasahujúcich policajtov Jacob Bjertnaes. Jedna skupina dorazila k ostrovu zo severu, druhá si myslela, že sa k páchateľovi bližšie dostane od juhu.

"Kričali sme, že sme ozbrojení policajti, aby sme nalákali pozornosť strelca na seba a odvrátili ho od ďalšieho vraždenia,"uviedol Bjertnaes."Najskôr sme sa museli predierať hustým krovím a nemohli sme si hneď urobiť prehľad o situácii. Potom ale zarastené územie skončilo a zrazu stál páchateľ pred nami, s rukami zdvihnutými vysoko nad hlavou, a nechal sa úplne normálne zatknúť. Zbrane ležali asi 15 metrov od neho, pištole 68 a automatická puška," dodal.

K organizáciu akcie a jej rýchlosti sa Bjertnaes odmietol vyjadrovať. Policajní hovorcovia popierajú, že by zásahová jednotka kvôli poruche motora na člne stratila desať minút. Bjertnaes sa k oneskoreniu nevyjadril. Povedal len, že na priebeh zásahu môže byť hrdý a že všetci sa snažili zachrániť čo najviac mladých ľudí na ostrove.

Breivik na ostrove povraždil najmenej 68 účastníkov mládežníckeho tábora. Mal na to údajne najmenej hodinu, podľa niektorých zdrojov možno aj viac; typy jeho zbraní zatiaľ ne upresnili. Pred masakrom na ostrove spôsobil explóziu vo vládnej štvrti v centre Osla, kde zahynulo osem ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu