Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Breivik je podľa právnika duševne vyšinutý, strážia ho aj v cele

Breivikov právnik Geir Lippestad
Breivikov právnik Geir Lippestad

OSLO - Anders Behring Breivik, ktorý sa prihlásil k spáchaniu piatkových masakrov v Osle a v jeho blízkosti, je podľa svojho advokáta duševne chorý. Extrémista vraj označil útoky, pri ktorých zabil najmenej 76 ľudí, za potrebné, pretože je vo "vojne".

Nórska polícia začala zverejňovať mená jeho obetí. Ostraha vo väznici na Breivika nepretržite dohliada, pretože má obavy, že sa pokúsi o samovraždu.

"Zadržaný je vzhľadom k možnosti, že by spáchal samovraždu, pod neustálym dohľadom," povedal v nórskej televízii TV2 hovorca kriminálnej polície v Osle Pål Hjort Krabi.

Otec zadržaného Jens Breivik, ktorý žije na dôchodku vo Francúzsku, už vraj nechce mať so synom nikdy žiadny kontakt. "V týchto najhorších hodinách svojho života myslím na to, že si mal radšej vziať život sám, ako zabiť toľko iných ľudí," povedal televízii TV2. "Nemôžem pochopiť, ako niekto môže niečo také urobiť. To nie je normálny človek, kto to urobí," dodal. Breivikovi rodičia sa rozišli v roku 1980 a otec syna naposledy videl v roku 1995.

Nórska polícia dnes začala na svojich webových stránkach zverejňovať mená, vek a bydlisko Breivikových obetí, ktoré už boli identifikované a ktorých blízki boli informovaní. Oznámil to na tlačovej konferencii komisár Sveinung Sponheim.

Bilancia útoku je zatiaľ 76 mŕtvych: osem zahynulo pri bombovom útoku vo vládnej štvrti a 68 bolo zastrelených na ostrove Utöya.

Odborníci sa zhodujú, že nielen prežili, ale aj pozostalí po obetiach a stovky nezúčastnených osôb, ktorí zažili šok, budú potrebovať akútnu psychologickú pomoc aj niekoľko dní po udalostiach.

"Je to poučenie z doterajších teroristických útokov, ako je 11. september 2001 v USA alebo teroristické útoky v londýnskom metre v roku 2007," povedala agentúre Reuters psychologička Monica Thomsonová, organizátorka poradní pre podobne traumatizovaných ľudí v Londýne. Niekto pomoc potrebuje ihneď, niekto až za niekoľko dní. Preto nemožno psychologickú podporu vnucovať, ale je potrebné ju poskytnúť vtedy, keď o nej zasiahnutý človek sám prejaví záujem, dodala.

Breivikov advokát Geir Lippestad dnes po rokovaní so zadržaným neskrýval názor, že jeho klient je duševne chorý. "Myslí si, že je vo vojne a že vo vojne človek také veci robiť môže," citovala advokáta agentúra DPA. Breivik tvrdí, že všetko zatiaľ prebieha podľa plánu. Sám vraj ale počítal s tým, že bude počas atentátov zabitý, a čuduje sa, ako neskoro ho polícia zastavila. Lippestad však ešte nevie, či na chorobe bude stavať obhajobu.

"Má sa podrobiť lekárskym vyšetreniam," uviedol advokát a vyhlásil, že ak Breivik psychologické testy odmietne, vzdá sa jeho obhajoby. To skutočne hrozí, pretože obvinený je presvedčený, že on je "jediný, kto chápe pravdu", povedal obhajca agentúre Reuters. "Hovorí, že je mu to ľúto, že to musel urobiť, ale že to bolo nevyhnutné." Jeho klient ale neprejavuje žiadne známky ľútosti a pôsobí ako veľmi chladný človek. Prejavuje zato nenávisť voči každému, kto nie je extrémista alebo kto verí v demokraciu.

Breivik obvinenia z terorizmu pokladá za nepodložené, pretože vraj len chce zachrániť Európu pred "moslimskou kolonizáciou". Podľa Lippestada je hrdý na to, že "začal vojnu" proti islamu, ktorá vraj bude trvať 60 rokov. "Vidí v sebe bojovníka. Vníma s istou hrdosťou, že tú vojnu začal."

Lippestad pripustil, že je členom vládnej Nórskej robotníckej strany, do ktorej mladých prívržencov Breivik na ostrove strieľal. Breivik si Lippestada za advokáta sám vybral, pretože zrejme nevie o jeho straníckej príslušnosti. Rozhodol sa pre neho zrejme preto, že Lippestad už obhajoval extrémistu, odsúdeného v roku 2002 k sedemnástich rokoch väzenia za rasovú vraždu Benjamina Hermansena (15), ktorého otec bol Afričan.

Odborníci sa už zamýšľajú nad tým, že proces s maximálnym trestom za terorizmus 21 rokov väzenia v prípade Breivika nič nevyrieši. Štátne zastupiteľstvo uvažuje, či by Breivika nebolo možné žalovať aj za zločiny proti ľudskosti, za ktoré možno uložiť trest až 30 rokov väzenia."Zo všetkých doterajších podobných prípadov vieme, že fanatické, respektíve bludné myšlienky nie sú vyliečiteľné a až do konca života odolávajú akýmkoľvek terapiám," povedal agentúre APA policajný psychiater Reinhard Haller. Spoločnosť preto podľa neho bude musieť prísť na to, ako Breivika izolovať aj po odpykaní trestu.

Ak by bol Breivik vyhlásený pre duševnú chorobu za súdne nestíhateľného, bol by zrejme na doživotie poslaný do psychiatrického zariadenia. Podľa médií ale môže Breivikovo psychiatrické pozorovanie a vyšetrovanie trvať až 12 mesiacov. Aj následný proces "môže trvať dlho a môže byť veľmi komplikovaný".

Médiá dnes upozornili, že nová nórska väznica pre ťažkých zločincov je veľmi komfortná a predstavuje proti žalárom v iných krajinách svojím spôsobom luxusný hotel. "Je to najhumánnejší kriminál na svete," napísal dnes britský denník The Telegraph. Cely vraj vyzerajú skôr ako stredne veľké hotelové izby, každý trestanec má k dispozícii vlastnú kúpeľňu, vo vybavení nechýba plochá televízia alebo chladnička. Väzni môžu mať povolený prehrávač DVD a obmedzený prístup na internet. Na každých 12 trestancov pripadá spoločná obývacia izba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu