Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Breivik videl svet podobne ako Unabomber

Anders Behring Breivik a Ted Kaczynski Zobraziť galériu (13)
Anders Behring Breivik a Ted Kaczynski

DENVER - Časti manifestu Nóra Andersa Behring Breivika sa zhodujú s vyhlásením amerického teroristu Teda Kaczynského známeho pod prezývkou Unabomber. Upozornila na to agentúra AP.

Podľa AP Breivik opísal niektoré pasáže svojho manifestu od Unabombera slovo od slova. V Kaczynského texte z roku 1995 sa okrem iného uvádza: "Jedným z najrozšírenejších príznakov šialenosti nášho sveta je ľavičiarstvo, takže diskusia o psychológii ľavičiarstva môže poslúžiť ako úvod pre diskusiu o problémoch dnešnej spoločnosti ako celku."

Breivik má vo svojom manifeste rovnakú pasáž. Iba namiesto výrazu ľavičiarstvo používa výraz multikulturalizmus a slovo spoločnosť nahradil slovami západná Európa.

Nórsky atentátnik ale neslávne známeho Unabombera, ktorý v rokoch 1978 až 1995 spáchal 16 útokov a zabil troch ľudí a 23 ich zranil, medzi zdrojmi svojho manifestu neuvádza. U iných citácií pritom pôvodného autora uviedol.

Bývalý agent amerického FBI Terry Turchie, ktorý sa podieľal na pátraní po Unabomberovi, vidí medzi oboma mužmi podobnosť. "U oboch je vidieť hnev, samotárske sklony, túžbu vracať sa do minulosti a pocit, že sú sebestační," povedal Turchie.

"Veľký problém je, že nájsť podobných samotárov a zabrániť im v zabíjaní je oveľa zložitejšie ako u iných teroristov," dodal bývalý agent FBI.

Unabomber odmietal priemyselnú spoločnosť a priemyselnú revolúciu označoval za pohromu pre ľudstvo. FBI ho vypátrala v roku 1996 práve na základe jeho manifestu. V súčasnosti si odpykáva doživotie bez možnosti predčasného prepustenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu