Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pred strelcom zachránil desiatky detí, sám bol pod paľbou

Breivik prezlečený a policajta na ostrove Utöya Zobraziť galériu (13)
Breivik prezlečený a policajta na ostrove Utöya

OSLO - Nór Otto Lövik sa musel rozhodnúť, koho vezme do svojho člna a koho nechá za sebou vo vode, keď sa snažil zachrániť tínedžerov unikajúcich pred masakrou na ostrove Utöya a sám sa dostal pod paľbu ultrapravicového fanatika.

"Pamätá si tváre mladých ľudí, ktorých nechal za sebou," povedala Lövikova manželka Wenche pre tlačovú agentúru Reuters.

Odvážny muž zachránil približne 40-50 vydesených mladých ľudí, ktorí unikali pred vražedným besnením Andersa Behringa Breivika na ostrove. Lövik samotný sa dostal pod paľbu páchateľa a videl telá mŕtvych mladých ľudí plávajúcich vo vode jazera, dodala jeho manželka.

"Povedal mi: 'Musel som si vybrať, koho vziať do člna a koho nechať za sebou. Koho by si vybrala?'" citovala Lövikove slová jeho žena.

Polícia pátra po štyroch alebo piatich ľuďoch v jazere Tyrifjord, ktorí sú nezvestní aj dva dni po piatkovom Breivikovom útoku - najhoršej masakre spáchanej jediným človekom v novodobých dejinách.

Otto Lövik, ktorý odmietol interview, bol jedným z niekoľkých táboriacich turistov, čo išli zachraňovať mládež, dopravili ju do kempingu Utvika, ponáhľali sa späť znovu pomáhať a hádzali záchranné vesty tým, ktorých nemohli vziať predtým do člna. Všetci títo muži sa dostali pod paľbu útočníka.

Wenche Löviková, ktorá stála pred rodinným stanom - len niekoľko sto metrov od ostrova Utöya - uviedla, že ľudia na brehu prinášali bundy, prikrývky a ostatné veci, ktoré mohli zahriať alebo utešiť deti, čo masakru prežili.

"Do tábora sa dostalo 200 alebo 300 týchto detí. Väčšina z nich bola vystrašená, keď nás zbadala. Nevedeli, či nám môžu dôverovať. Plakali, chveli sa, boli hysterické. Nakoniec sa upokojili," opísala situáciu Wenche. Jej manžel odmietol interview, tak ako mnoho ďalších mužov, ktorí boli na jazere.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu