Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusínske organizácie robia kampaň, trápi ich počet Rusínov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hoci pri poslednom sčítaní obyvateľstva 54 907 občanov uviedlo, že požívajú rusínsky jazyk, k rusínskej národnosti sa prihlásilo 24 142 občanov. Rusínske organizácie preto pred tohoročným sčítaním zorganizovali informačnú kampaň, ktorá má Rusínom pomôcť pri rozhodovaní.

„Najskôr sme sa snažili identifikovať, prečo sa niektorí Rusíni nehlásia verejne k svojej národnosti. Prišli sme na to, že korene sú historické a pramenia i zo strachu. Napríklad po druhej svetovej vojne mnoho Rusínov, ktorí priznali svoj pôvod bolo v rámci optácie odvezených do Sovietskeho zväzu a tento strach tu odvtedy zostal," vysvetlil Ján Lipinský zo Združenia inteligencie Rusínov Slovenska.

Ďalším dôvodom je podľa neho slabá informovanosť a uvedomelosť u menej vzdelaných občanov etnika, pretože Rusíni so stredoškolským a základným vzdelaním sa v sčítaniach k svojmu pôvodu hlásia menej, ako vysokoškolsky vzdelaní Rusíni. “Je tu ešte jeden fenomén. Za socializmu nebolo možné prihlásiť sa k rusínskej národnosti, ľudia si teda zapisovali často slovenskú národnosť, keďže tá im bola z mnohých príčin najbližšia. A to zo zotrvačnosti trvá aj naďalej," myslí si Lipinský.

Účelom kampane pred sčítaním je osloviť Rusínov, aby využili svoje právo prihlásiť sa slobodne k svojej národnosti. Rusínske organizácie stavili na bilboardy, reklamné spoty v rádiách na regionálnych okruhoch i v národnostnom vysielaní, a mladšiu generáciu oslovujú na internete a facebooku. Organizujú aj koncerty, besedy, premietania filmov.

Jedným z tvorcov idey kampane je Robert Vico z Asociácie rusínskych organizácií. Kampaň má ukázať, že rusínsky pôvod má veľa významných osobností z oblasti politiky, kultúry, športu, vedy a medicíny.

Popri reklamnej kampani vyvíjajú zvýšené úsilie aj rusínski aktivisti, napríklad členovia rusínskych organizácii Rusínska Obroda, Molody Rusyny či strany Náš kraj. Tí sa snažia priamo oslovovať ľudí v teréne. Obyvateľom roznášajú výzvy od významných rusínskych osobností.

"Rozhodnúť sa však nakoniec musí každý sám podľa svojej slobodnej vôle. Verím však, že k Rusínom sa prihlási viac ako 50 000 obyvateľov," dodal Lipinský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu