Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sčítanie obyvateľov nie je anonymné, tvrdia kritici

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Sčítanie obyvateľov sprevádza obavy ľudí zo zneužitia odovzdaných údajov. Formuláre síce neobsahujú meno, rodné číslo, adresu alebo podpis občanov, ale z priložených kódov je možné osobu identifikovať.

Vec už začal preverovať úrad na ochranu osobných údajov. Štatistický úrad, ktorý v krajine sčítanie zabezpečuje, zneužitie získaných dát odmietol.

Kritici upozornili, že na sčítací hárok alebo pri vyplňovaní dát pomocou internetu musia občania použiť kódy, ktoré im odovzdajú sčítací komisári. Takto je vraj možné zistiť citlivé údaje o konkrétnych osobách, hoci samotné formuláre sú anonymné. K získaným informáciám zahŕňajúci údaje o majetkových pomeroch by sa vraj mohli dostať napríklad bezpečnostné zložky.

"Sčítanie obyvateľov nie je anonymné. Identifikátor je prepojený s menom osoby a neexistuje záruka, že po skartovaní sa údaje a mená, ktoré už budú v elektronickej podobe, od seba oddelia," upozornila mimovládna organizácia Priama akcia. V materiáli kolujúcom po internete preto radí, aby sa ľudia nezapojili do sčítania, vyplnili len niektoré údaje, poskytli nepravdivé informácie, alebo si s inou osobou vymenili identifikačný kód.

Štatistici odmietli obvinenia, že anonymita údajov zo sčítania nie je zachovaná. "K spárovaným údajom má prístup len presne vymedzený okruh zamestnancov Štatistického úradu a dodávatelia projektu automatizovaného spracovania výsledkov sčítania," tvrdí úrad, podľa ktorého zneužitie osobných údajov nehrozí. Identifikačné kódy sú vraj nutné preto, aby sa zabránilo dvojitému sčítaniu osôb prostredníctvom internetu a papierových formulárov alebo obyvateľov, ktorí bývajú na rôznych adresách.

Sčítanie ľudu sa tento rok koná v celej Európskej únii, v Česku už skončilo. Počas príprav sa vyskytli problémy. V niektorých obciach a mestách dostali hárky aj osoby, ktoré už zomreli, alebo sa odsťahovali. Samospráva zaznamenala tiež nedostatok formulárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu