Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Misia 21 pripravila návrh na zrušenie ministerstva kultúry

Ivan Šimko
Ivan Šimko

BRATISLAVA - Misia 21 pripravila návrh na zrušenie ministerstva kultúry. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii predseda strany Ivan Šimko. Navrhujú, aby agendu kultúrnych inštitúcií a cirkví prevzalo ministerstvo školstva. "Kultúru nie je potrebné riadiť, obzvlášť keď ten, kto ju riadi stratí citlivosť voči tým, ktorým má predovšetkým slúžiť," skonštatoval Šimko.

Podľa neho spôsob, akým súčasný minister kultúry vedie svoj rezort zvyšuje naliehavosť jeho zrušenia. Návrh počíta s následnou zmenou názvu ministerstva školstva na ministerstvo školstva, vedy a kultúry. Podľa Šimka tento model úspešne funguje v Rakúsku. "Rakúsko je nepochybne kultúrnou krajinou, aj bez ministerstva kultúry," dodal Šimko.

Šimko sa dotkol aj témy protikomunistického odboja, ktorého návrh zákona prerokuje na budúci týždeň parlament v prvom čítaní. "Návrh nestanovuje nárok na finančné odškodnenie, ide predovšetkým o morálne ocenenie ľudí, ktorí bojovali za slobodu, a na ktorých by sa nemalo zabudnúť," konštatoval Šimko. Predseda Misie 21 zároveň kritizoval ministerstvo spravodlivosti a jeho návrh zmluvy o výhrade svedomia, ktorý podľa neho má "vážne koncepčné a právne chyby". "Nejde o to, aby sme mali akúkoľvek zmluvu, ale aby sme mali dobrú zmluvu," uviedol Šimko.

Predseda Misie 21 sa vyjadril aj k rozširovaniu Európskej únie. Jej členom by sa podľa neho mala stať každá európska krajina, ktorá splní kritériá pre vstup. "Rozširovanie únie by sa nemalo zastaviť pred hranicami krajín bývalého Sovietskeho zväzu," dodal Šimko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu