Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prežili sme mrazivú noc s bezdomovcami

Záujemcovia o nocľah prichádzali neskoro do noci. Zobraziť galériu (8)
Záujemcovia o nocľah prichádzali neskoro do noci.

BRATISLAVA - Ručička teplomera ukazuje - 17 °C. O desiatej večer je už v bratislavskom tábore bezdomovcov plno. Tisne sa tu 105 ľudí bez strechy nad hlavou. V jednom kuse prichádzajú ďalší. Všetci premrznutí do kosti. Uplynulé mrazivé dni a noci im dali poriadne zabrať. Na vlastnej koži sme si vyskúšali ich osud aj my.

Pred krutými mrazmi sa napokon prišlo v noci z pondelka na utorok ukryť 120 ľudí. „Z hospodárskeho stanu sme spravili provizórne ubytovanie. Tu prenocovali aspoň na stoličkách, ale v teple,“ povedal Ján Himpán z Úradu civilnej ochrany. Bezdomovci sa navzájom podporujú, sú si veľmi blízki. „Všetci sme na jednej lodi, ale keď niekto zneužíva dôveru, musí odísť,“ vraví bezdomovec Miroslav Puškáč, ktorý spolu s ďalšími štyrmi pracuje ako služba. „Je to pre mňa lepšie. Ako služba tu môžem totiž zostať aj cez deň,“ doplnil ho Mário Kudry (19). Predtým spával na poschodiach panelákov.

Odvčera zváža z ulíc Bratislavy do tábora aj pohotovostné auto Občianskeho združenia Proti prúdu. Stará sa najmä o tých, ktorí by tam už pešo nedošli. Vážnejšie prípady končia v nemocnici. Problém spôsobuje hŕstka opitých. „Potulujú sa mimo stanov, môžu sa zraniť, alebo zaspať niekde vonku a zamrznúť. Nemôžeme ich stále kontrolovať,“ dodáva Himpán. Podľa neho je na ceste ďalších päť stanov do zálohy z humanitárnej základne Malý Šariš.

Včera postavili ešte dva provizórne prístrešky, takže stanový tábor prichýli až 170 ľudí. Je polnoc a bezdomovci ešte stále prichádzajú. Všade je plno, avšak tí, čo sa už trochu zohriali, prepúšťajú svoje miesta „nováčikom“. Tí sa ešte predtým zohrejú čajom a polievkou. Niektorí si bez váhania pýtajú dupľu. Kedy zas najbližšie uvidia teplé jedlo je totiž otázne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu