Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

SMER-SD: Robert Fico sa stretol s členom sekretariátu ÚV KS Číny

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa dnes v Pekingu stretol s členom Sekretariátu Ústredného výboru Komunistickej strany Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) He Yongom. Informovala o tom oficiálna tlačová agentúra ČĽR Sin-chua na internetovej stránke People´s Daily Online.

He Yong na stretnutí povedal, že medzi Čínou a Slovenskom sú tradične úzke priateľské vzťahy, čo je podľa jeho slov dobrým základom pre vzájomnú spoluprácu, uvádza agentúra Sin-chua. Pokračuje, že Komunistická strana ČĽR a čínska vláda si vždy cenili priateľské vzťahy so Slovenskom. Agentúra ďalej cituje He Yonga. "Sme pripravení spolupracovať so slovenskou stranou tak, aby vynaložené úsilie prinieslo obom stranám hospodársku prosperitu a sociálny pokrok."

Návšteva Roberta Fica v Číne a charakter jeho stretnutí neznamená pre Slovensko bezpečnostné riziko, domnieva sa to politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho Ficova návšteva v Číne je odrazom politického zafarbenia strany, ktorej je predsedom. Politik vo Ficovom postavení by sa podľa Mesežnikova nemal správať tak, aby spochybňoval oddanosť Slovenskej republiky demokratickým hodnotám. Hoci má Slovensko v Číne hospodárske záujmy, politické hľadiská by sa nemali zanedbávať, hovorí Mesežnikov. Ak Robertovi Ficovi záleží na demokratických princípoch, mal by otázku dodržiavania ľudských práv v Číne na rokovaniach nastoliť, pokračuje Mesežnikov. Zatiaľ nie je známe, či to Fico urobil. Mesežnikov však dodáva, že počas návštev v krajinách, ktoré majú v oblasti ľudských práv zlý záznam, Fico túto otázku nikdy nenastolil.

V dňoch 15. - 17. januára 2006 mal Robert Fico absolvovať stretnutia v Pekingu s predstaviteľmi ekonomických rezortov, čínskeho parlamentu a politického vedenia štátu v oblasti zahraničnej politiky a navštíviť aj významné podniky. O ceste pred odletom informoval aj ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana s cieľom koordinovať postup vládnych a opozičných predstaviteľov pri presadzovaní slovenských záujmov v zahraničí. Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga, ministerstvo sa na príprave Ficovej cesty do Číny nezúčastnilo, a preto ju ani nekomentuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu