Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Minister kultúry odmieta argumenty výzvy na odstúpenie

Minister kultúry František Tóth odmieta kritiku.
Minister kultúry František Tóth odmieta kritiku.

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR poskytol médiám reakciu ministra kultúry SR Františka Tótha k výhradám spôsobu vedenia rezortu. Minister Tóth vo svojom vyhlásení odmieta kritiku, že zrušil rozpracovanie vládneho dokumentu Stratégia štátnej kultúrnej politiky. Podľa Tótha pri jeho nástupe do funkcie bola situácia plnenia programového vyhlásenia a Stratégie štátnej politiky veľmi neprehľadná.

Ministerstvo tak muselo úlohy sprehľadniť a aspoň časť z nich realizovať. Ich redukcia bola podľa Tótha nevyhnutná. Podľa ministra jeho úrad v tomto smere nič nezrušil. Naopak ministerstvo argumentuje, že novospusteným Monitoringom návštevnosti kultúrnych zariadení v pôsobnosti MK SR, kritizovaným projektom Kultúrnych poukazov a postupným presunom kultúrnych inštitúcií na obce a samosprávne kraje dôsledne napĺňa programové vyhlásenie vlády.

Tóth odmieta zníženie transparentnosti a odbornosti rozhodovania o grantoch. Poukazuje, že nový systém vylúči tzv. "kolektívnu" a zvýši osobnú zodpovednosť úradníkov za žiadosti. Tú si budú môcť jednotliví žiadatelia o granty overovať. Nový systém má podľa ministerstva zrýchliť vybavovanie žiadostí aj tým, že jeho podstatná časť sa bude realizovať elektronickou formou.

Ministerstvo odmieta aj obvinenia z účelového zúženie pamiatkových zón v Bratislave v prospech veľkých developerských spoločností. Rezort sa podľa vyhlásenia len stotožňuje s návrhom Pamiatkového úradu, ktorý sa zúžením pamiatkovej zóny v Centrálnej mestskej oblasti Bratislavy zaoberá od roku 2003. Kritiku rozhodnutí vo veci Slovenského centra dizajnu odmietol minister komentovať. Dôvodom bola dohoda, že až do ukončenia rokovaní nebude žiadna zo strán poskytovať médiám informácie.

Kritiku správcovskej spoločnosti, ktorá by mala byť zodpovedná za prevádzku a ekonomickú efektivitu novostavby SND Tóth odmietol s argumentom, že došlo ku kompromisom medzi ministerstvom a manažmentom SND a tieto dohody, vrátane vytvorenia pracovnej skupiny, ktorá bude o presných kompetenciách správcovskej spoločnosti rozhodovať, platia. Spochybňovanie modelu predaja budovy divadla P.O. Hviezdoslava bude podľa Tótha hrozbou ďalšieho neúspešného dokončenia Novostavby SND.

Ministerstvo tiež odmieta obvinenia z nekoordinovaného odpredaja množstva nehnuteľností vrátane historických pamiatok a palácov, ktoré sú majetkom štátu v správe rezortu kultúry. Ministerstvo podľa vyhlásenia nevie o žiadnom pripravovanom predaji historickej pamiatky alebo paláca. Kritériom všetkých predajov, ktoré ministerstvo pripravuje, je podľa Tótha cena a verejnosť je o všetkom informovaná cez médiá, ktorých zástupcovia boli pozvaní do výberových komisií.

V závere vyhlásenia minister odmieta obvinenia z nekultúrneho a arogantného spôsobu komunikácie. Tento týždeň prišli s výzvou na odvolanie Františka Tótha z funkcie ministra kultúry predstavitelia slovenskej kultúrnej obce kritizujúci jeho nekompetentnosť v riadení rezortu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu