Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Do Maďarska len so snehovými reťazami

BRATISLAVA - Západné a juhozápadné Slovensko dnes ráno prekvapila snehová víchrica. Pri teplote mínus šesť stupňov Celzia dosahuje vietor v nárazoch rýchlosť až 90 km/h.

Počasie skomplikovalo premávku na bratislavských cestách. Autobusové a trolejbusové spoje meškali desiatky minút, no najväčšie problémy mali električky. Napriek údržbe tratí vietor takmer vzápätí navial na koľajnice novú vrstvu snehu. Navyše mráz spôsobil, že zamŕzala výhybka na obrátke v Karlovej Vsi, a tak sa všetky električky museli obracať až v Dúbravke. Trolejbusy mali zase problém vyšplhať sa po šmykľavom kopci na Kolibu a okolo ôsmej hodiny uviazli približne v polovici cesty.

Hlavné mesto však zostalo prejazdné. Už o 3.00 h vyrazilo do bratislavských ulíc 42 sypačov, päť stredných a dva ťažké pluhy, ako aj ďalších 44 obslužných mechanizmov. Na mnohých cestách však ich snaženie nebolo príliš vidieť. Najväčšie ťažkosti pri odhŕňaní snehu mali cestári v horských častiach Bratislavy - na Kolibe, či Kramároch, kde prejazdu pluhov na úzkych cestách prekážali zaviate zaparkované vozidlá.

Denná údržba ciest v takomto počasí stojí bratislavský magistrát vyše jeden milión korún.

Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu by sa nepriaznivé počasie malo udržať až do večerných hodín. Potom by sa mal prudký severozápadný vietor zmeniť na juhozápadný, s podstatne nižšou intenzitou.

Na Silvestra by malo byť nad Bratislavou už pokojné počasie s miernym vetrom a prípadným snežením.

Do Maďarska len so snehovými reťazami
Ak sa napriek snehovej kalamite rozhodnú vodiči vycestovať do zahraničia, mali by si pripraviť aj snehové reťaze. Podľa informácií hovorcu Prezídia PZ Martina Korcha púšťajú od 11:00 maďarskí colníci na ich územie vodičov iba so snehovými reťazami.

Pravdepodobne uzavrú diaľnicu D1
Už 35 nehôd zaevidovali dnes na diaľnici D1 v smere do Bratislavy, najviac medzi Sencom a Triblavinou. Na tomto úseku čaká vodičov zlá viditeľnosť, vodiči narážajú do havarovaných vozidiel, čaká ich poriadne zdržanie, preto by radšej mali využiť cestu cez Pezinok a Senec. Diaľnicu dokonca pravdepodobne uzavrú, uviedla pre agentúru SITA bratislavská policajná hovorkyňa Silvia Miháliková. Okolnosti nehôd a situáciu na cestách preverujú policajti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu