Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sneh zavalil Kysuce

Od sveta je odrezaná osada Záblatie, v ktorej žije 40 ľudí.
Od sveta je odrezaná osada Záblatie, v ktorej žije 40 ľudí.

BYTČA - Kysuce opäť bojujú so snehom. Obec Veľké Rovné pri Bytči vyhlásila dokonca mimoriadnu situáciu. Jej osada Záblatie, v ktorej žije 40 ľudí, je úplne odrezaná od sveta. Vo Veľkom Rovnom zase kopy snehu okolo hlavnej cesty dosahujú viac ako metrovú výšku. Vytvorili doslova mantinely, ktoré bránia obyvateľom prejsť z jednej strany cesty na druhú.

Podľa starostu Veľkého Rovného Rudolfa Hammera sa im časť obce podarilo sprejazdniť. „Najhoršie to bolo v noci zo stredy na štvrtok, keď v našej obci 4 000 obyvateľov nemalo elektrinu. Zapríčinil to nával snehu,“ povedal starosta. V niektorých miestnych častiach napadlo cez noc asi 20 centimetrov snehu. Problémy nemajú len obyvatelia, ale aj poštári, ktorí sa musia prebrodiť snehom, ak chcú zásielku doručiť. „Ťažko sa mi robí. Je veľa snehu a niekedy mám problém prejsť dlhšiu trasu,“ prezradil poštár František Pavelka.

Najhoršie je na tom osada Záblatie, ktorá je od Veľkého Rovného vzdialená až 25 km. Autá sa tam nedostanú, a ak niektorý z jej obyvateľov bude potrebovať zdravotnú pomoc, nemá nádej, že sa k nemu sanitka dostane. „Je mi až na zaplakanie. Tak veľa snehu napadalo, že sa odtiaľto nemôžeme dostať,“ netajila svoje pocity Eva Grušpierová (47). Potraviny si chodia nakupovať pešo do Makova vzdialeného tri kilometre. Starosta prisľúbil, že od záchrannej brigády príde osade na pomoc tatrovka so šípovým pluhom: „Práce na odstránení snehu odhadujem minimálne na 6 hodín.“ Mimoriadnu situáciu mali odvolať včera popoludní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu