Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kalamita na Kysuciach: Tri osady sú odrezané od sveta

KORŇA/KLOKOČOV - Situácia na Kysuciach sa po tom, ako za noc napadlo 50 cm snehu čiastočne stabilizovala. Ešte včera ráno bolo 5 000 domácností odpojených od elektriny. V priebehu dňa sa v niektorých obciach podarilo prúd opäť zapojiť. Naďalej kritická je situácia v obciach Korňa a Klokočov v okrese Čadca. Tri osady v Korni sú úplne odrezané od sveta!

"Situácia je dosť zlá. Keďže ľudia nemajú elektrický prúd, musia si vystačiť len so sviečkami a baterkami," povedal starosta Korne Jozef Kontrík. Najhoršie však dopadlo 30 ľudí z osád, ktorí sa do dediny dostanú len cez úzky chodník. Technika sa tam vôbec nedostane. "Ak by sa im niečo stalo, sanitka či hasiči by boli bezradní," dodal s obavami starosta.

Škodu, ktorú spôsobil ťažký mokrý sneh na elektrických vedeniach a rozhlase, obec odhaduje na viac ako 100-tisíc korún. "Našťastie si kúrime v peciach na drevo, ak by sme mali kúrenie závislé od elektriny, asi by sme pomrzli," lamentuje obyvateľka osady U Ďurajčíkov v Korni Emília Korená (59). Jej vnuci sa ráno museli dva kilometre brodiť snehom, aby sa vôbec dostali do školy.

V Klokočove mali so snehom rovnaký problém. Včera večer však už malo mať 2 000 postihnutých obyvateľov obce svetlo. Podľa starostu Klokočova Ľuboša Stríža materiálne škody na elektrických stĺpoch sa vyšplhajú na pol milióna korún. Energetik Anton Šulek uviedol, že niektorí obyvatelia si mohli zasvietiť v domácnostiach už včera, najneskôr dnes. V obci Turzovka opravili elektrické vedenie už včera predpoludním, v Makove popoludní. V oboch obciach už zrušili mimoriadny stav.

Včera ráno spadol jeden strom v Makove priamo pred autobus, ktorý smeroval na kopanice. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Počasie poškodilo aj vzácny strom, takmer 500-ročný brest hrabolistý, ktorý je unikátny v strednej Európe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu