Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Lipy Andreja Sládkoviča asi pôjdu pod pílu

150-ročné lipy údajne zasadil básnik Andrej Sládkovič.
150-ročné lipy údajne zasadil básnik Andrej Sládkovič.

HORNÉ PRŠANY - Osud takmer 150-ročných líp, ktoré údajne zasadil v Horných Pršanoch básnik Andrej Sládkovič, rozdelili občanov tejto dediny v Banskobystrickom okrese na dva tábory. Jeden je za ich zoťatie, druhý sa im snaží dať šancu.

Korene jednej zo statných líp už pred časom prerazili potrubie WC v dome Márie Snopkovej. Stromy sú pritom od obydlia vzdialené zhruba tri metre. „Museli sme kvôli tomu rozkopať celý dom, máme narušenú statiku a popraskané múry. Bojím sa, že sa to zopakuje,“ povedala M. Snopková. Rozpínavé korene stromov, ktoré mal počas svojho pôsobenia v obci zasadiť autor preslávenej Maríny, presiahli aj do susednej záhrady. „Nemám nič proti stromom, lipy sú pekné, ale v tomto prípade niet iného riešenia, iba ich vyťať,“ vraví M. Snopková.

Stromy sa nachádzajú na pozemku Pavla Vanína, ktorý ho kúpil pred tromi rokmi. „Som za riešenie, s ktorým budú obidve strany spokojné. Aspoň jeden strom by však mohli nechať. Ale odsúhlasiť to musia aj ochranári,“ vyhlásil P. Vanín. „Budeme iniciovať stretnutie. Od pána Vanína potrebujem oficiálne vyjadrenie, že súhlasí. Vypílenie stromov nebude lacná záležitosť, takže sa musíme dohodnúť aj na tom, kto vlastne bude znášať náklady,“ povedala starostka obce A. Miartušová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu