Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NR SR: Palko informoval poslancov o vyšetrovaní vraždy D. Tupého

Vladimír Palko Zobraziť galériu (4)
Vladimír Palko

BRATISLAVA - Minister vnútra Vladimír Palko informoval dnes poslancov o priebehu vyšetrovania vraždy študenta Daniela Tupého a o postupe jeho rezortu pri potláčaní prejavov rasizmu a intolerancie na Slovensku.

Ako Palko skonštatoval, ani napriek intenzívnej snahe "súčasný stav poznatkov zatiaľ neoprávňuje obviniť konkrétne osoby". K vražde došlo 4. novembra vo večerných hodinách na parkovisku na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Polícia preskúmala nielen miesto činu, ale aj širšie okolie a zaistila 21 biologických stôp - cigaretové ohorky, krvné kvapky či servítky s krvou a deväť vecných stôp ako sú časti okuliarov, minca či mikina. Neďaleko miesta vraždy bol nájdený tiež kovový boxer. Zaistený materiál putoval do bratislavského kriminalisticko-expertízneho ústavu (KEÚ). Polícia si vyžiadala tiež záznamy kamerového systému. V pohostinstvách, v ktorých sa poškodení pred útokom zdržiavali a v ďalších podobných zariadeniach v okolí miesta činu urobili policajti opakované prehliadky.

Ako Palko ďalej informoval, vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave začal trestné stíhanie vo veci trestného činu vraždy. Súčasne začal trestné stíhanie vo veci trestného činu pokusu ublíženia na zdraví, ktoré utrpeli ďalšie dve osoby. Dosiaľ boli vypočutí poškodení a rodina Daniela Tupého, 15 svedkov a dvaja podozriví. Poškodení dokázali podľa Palka pri výsluchoch opísať ako sa skutok stal, k osobám páchateľov však nevedeli uviesť žiadne podrobnosti.

Polícia doteraz uskutočnila 16 bezpečnostných a represívno-bezpečnostných akcií na vybrané pohostinstvá, v ktorých sa stretávajú príslušníci extrémistických skupín a záujmové osoby polície. Navštívili tiež 10 bratislavských odborných učilíšť a stredných škôl, ktorých žiakmi sú problémové osoby hlásiace sa k extrémistickým skupinám. Opakovane preverili 329 reštaurácií a zábavných zariadení na území hlavného mesta. Predvedených bolo 186 ľudí, z toho 107 pre držanie zbrane. Išlo najmä o boxery, baseballové palice, nože či dýky. Na skúmanie do KEÚ poslali 60 zadržaných nožov a 16 boxerov. Polícia podľa Palka týždenne preveruje približne 15 poznatkov od občanov.

Na prípad je v rámci Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave vyčlenený jeden vyšetrovateľ, v prípade potreby sú k dispozícii aj ďalší a intenzívne pracuje skupina príslušníkov kriminálnej polície. V súčasnosti sa polícia zameriava na preverovanie všetkých vytýčených verzií, zisťovanie ďalších prípadných svedkov, preverovanie osôb majúcich vzťah k miestu činu alebo miestam, kde sa poškodení pohybovali, ako aj prívržencov extrémistických skupín. Preverované sú osoby, ktoré sa podobného skutku dopustili v minulosti alebo boli pre taký skutok vyšetrované. Ako Palko dodal, vytypovaných je 356 ľudí. Denne je tiež dopĺňaný vypracovaný vyšetrovací plán, na ktorom sa podieľajú všetky bratislavské okresné riaditeľstvá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu