Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Michalovciach hrozia vážne kožné a črevné ochorenia

Ondrej Hudák chodí po vodu do Laborca dvakrát denne. Jeho žena z nej varí pre ich šesť detí. Zobraziť galériu (2)
Ondrej Hudák chodí po vodu do Laborca dvakrát denne. Jeho žena z nej varí pre ich šesť detí.

MICHALOVCE - Obrovskému riziku sa vystavujú miestni osadníci v Michalovciach, ktorí sa vodou z Laborca nielenže umývajú, ale dokonca v nej i varia a pijú ju! Voda je totiž kontaminovaná mangánom, zinkom a ďalšími látkami. Navyše je špinavá, pretože sa do nej dostávajú i splašky. Odborníci varujú: Nepite tú vodu, môžete mať hnačky!

„Musím dať niečo piť deťom, mám ich šesť. Inú vodu nemáme. Teraz je voda dobrá. Keď však zaprší, tak je taká mútna, že sa s ňou nedá nič robiť,“ tvrdí Ondrej Hudák, ktorý po vodu do Laborca s troma 20-litrovými kanistrami chodí dvakrát denne.

Takmer 150-ti osadníci si z nej varia a umývajú sa ňou. Donedávna vodu brali z vodovodného potrubia, na ktoré sa nelegálne pripojili. Po tom, ako vodárne tento ich zdroj uzavreli, sú odkázaní na Laborec. „Peniaze na kupovanie vody nemáme. Veď žijeme len zo ženinej materskej,“ dodáva O. Hudák.

Odborníci však varujú. Najmä deti sa môžu nakaziť. „Tento úsek Laborca je absolútne nevhodný na to, aby z neho ľudia pili vodu,“ konštatuje odborník na kvalitu vody Milan Novosad zo Slovenského vodohospodárskeho podniku, odštepného závodu Košice. Podľa neho je táto voda okrem iného silne znečistená mangánom, zinkom, amoniakálnym dusíkom a vyznačuje sa vysokou úrovňou mikrobiologického znečistenia fekálneho pôvodu. Ľudia, ktorí sa v nej kúpu, sa zas vystavujú rôznym kožným ochoreniam. „Tí, čo ju pijú, alebo z nej varia, rozhodne musia rátať s črevnými ťažkosťami,“ dodáva M. Novosad.

Problém je však v tom, že v osade nikdy nebola oficiálna prípojka na vodu a osadníci nemajú peniaze na to, aby si za vodu platili. Navyše, nelegálne žijú na pozemku, o ktorý sa súdia dva subjekty, a tak nie je majetkovo- -právne vyrovnaný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu