Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rašiho imidž pomáhal budovať Droba

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: SITA)

BRTISLAVA - Imidž exministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer-SD) pomáhal budovať člen SaS a súčasný poslanec Národnej rady SR Juraj Droba.

Kým SaS kritizovala vládu Smeru-SD, Droba radil, ako jej kroky verejnosti vysvetliť. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Sme s tým, že spoločnosť Droba and Partners pracovala pre ministerstvo zdravotníctva od roku 2009 ako externý PR konzultant.

Drobu si najala firma SK-media, ktorá u Rašiho získala zákazku za 790.000 eur na mediálne poradenstvo a propagáciu. Koaličný poslanec tvrdí, že z tejto sumy dostal za niekoľko mesiacov práce asi desatinu, teda vyše 70.000 eur. Droba pre denník zdôraznil, že nikto zo SaS nebol profesionálny politik. "Poradenstvo bolo mojím zamestnaním, ktorým som sa živil," povedal. Politik, ktorý bol v tom čase už členom SaS, tvrdí, že jeho práca bola apolitická a prispela ku "kvalitnej komunikácii inštitúcie".

Zmluva s SK-mediou platila do konca minulého roka. Súčasný minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) už rady spoločnosti nevyužíval. Firma tak dostala 770.000 eur. Uhliarik však nevedel povedať, čo presne SK-media a Droba pre rezort urobili. Raši tvrdí, že SK-media pre ministerstvo pripravovala napríklad webstránku, liekovú kalkulačku, rôzne letáky či tlačové konferencie. Dodal, že s Drobom sa stretával ako so spolupracovníkom SK-medie.

Problém v tejto spolupráci nevidí ani predseda SaS Richard Sulík. "Išlo o štandardný obchodný vzťah, v rámci ktorého firma pána Drobu poskytovala služby dodávateľovi ministra, nie jemu osobne," uviedol. Súčasný šéf zákonodarného zboru ešte pred parlamentnými voľbami označil Smer-SD za stranu zodpovednú za veľký morálny a ekonomický úpadok. Hovoril, že kto bude voliť Smer "je buď hluchý a slepý, alebo sa podieľal na rozkrádaní, aké Slovensko nezažilo, alebo trpí ľahkou demenciou".

Podľa denníka Sme sa bývalí členovia kabinetu za Smer-SD tomuto obchodu čudujú. Napríklad bývalý šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák považuje za vtipné, ak niekto radil ich ministrovi, nechal si to zaplatiť a súčasne ho strana Smer-SD kritizovala. "Poskytoval som právne služby aj politikom v polovici 90. rokov, teraz si to neviem predstaviť," priznal. Exminister Raši kvalitu práce Juraja Drobu pre ministerstvo komentovať nechcel, zákazku obhajoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu