Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poplatok za eurovodičák sa v budúcom roku zvýši na 200 Sk

BRATISLAVA - Od nového roka sa poplatok za vydanie eurovodičáku zvýši zo súčasných 100 na 200 korún. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Kmeťová z komunikačného odboru ministerstva vnútra.

Keď občan vodičský preukaz stratí, zaplatí za vydanie nového 400 Sk, v prípade odcudzenia bude poplatok 200 Sk. "V posledných dňoch sa prostredníctvom internetu šíri dezinformácia, že v novom roku sa zvýši poplatok za vydanie vodičského preukazu na tisíc korún. Upozorňujeme občanov, že táto informácia je nepravdivá," uvádza Kmeťová.

Nový vodičský preukaz je karta chránená množstvom moderných ochranných prvkov. Osobné údaje na ňu sa vyznačujú laserovým gravírovaním. Na nových pracoviskách občanom snímajú špeciálnou technológiou fotografie. MV SR začalo vydávať nové vodičské preukazy formátu Európskej únie od 1. mája 2004. K dnešnému dňu dostalo viac ako pol milióna žiadostí a vydalo občanom viac ako 450 000 nových vodičských preukazov. Slovenská republika tým splnila svoj medzinárodný záväzok vyplývajúci z prístupovej zmluvy k Európskej únii.
Každý si môže vymeniť starý vodičský preukaz za nový v mieste svojho trvalého bydliska. Prvý vodičský preukaz si občania môžu vybaviť len v mieste, kde vykonali skúšku na získanie vodičského oprávnenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu