Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kto zamoril sklad jedmi?

Aktivisti Greenpeace zo skládky vynosili sedem ton kontaminovanej zeminy.
Aktivisti Greenpeace zo skládky vynosili sedem ton kontaminovanej zeminy.

BIELOVCE - Hoci uplynul už rok odvtedy, čo aktivisti Greenpeace objavili v opustenom sklade v Bielovciach (okres Levice) tri a pol tony starých chemikálií, ohrozujúcich okolie, vinník stále nebol potrestaný. Prípad naďalej preveruje levická polícia.

Časovanú bombu v podobe mimoriadne nebezpečných chemikálií našli v schátranom bývalom poľnohospodárskom družstve. Boli tam pesticídy a ďalšie chemikálie používané v poľnohospodárstve. Medzi nimi aj také, ktoré vo svete už dávno zakázali, lebo môžu poškodzovať pečeň, obličky, štítnu žľazu alebo zapríčiniť zmeny vo vývoji plodu.

Podľa správy, ktorú poskytli aktivisti Greenpeace, pesticídy zamorili asi sedem ton zeminy a prenikli i do podzemnej vody v okolí schátraného skladu. Jedy naložili do špeciálnych sudov a neskôr ich dala zlikvidovať bratislavská firma. Do odstránenia pesticídov, ich prevozu, likvidácie a do orientačného geologického prieskumu okolia štát investoval vyše 1 milióna korún.

Na kompletné zlikvidovanie skladu aj s jeho múrmi, ktoré je takisto potrebné, však treba ešte ďalší milión, na to však peniaze nie sú. Za uloženie jedov a zanedbanie skládky nebol doteraz ešte nikto potrestaný a vec stále preveruje polícia. „Prípad ešte nie je ukončený, čakáme na výsledky skúmaní expertov," povedal nitriansky policajný hovorca Miloš Fábry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu