Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Najvyšší súd uznal námietky Štátneho divadla v Košiciach

Exekúcia Štátnemu divadlu v Košiciach zatiaľ nehrozí.
Exekúcia Štátnemu divadlu v Košiciach zatiaľ nehrozí.

KOŠICE - Štátne divadlo (ŠD) v Košiciach nemusí zaplatiť súkromnej firme Adria AL vyše 53 miliónov Sk za ušlý zisk. Rozhodol o tom dovolací senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý zrušil rozsudky košického Krajského i Okresného súdu I. Exekúcia už teda nehrozí, no celá kauza sa vracia späť na Okresný súd v Košiciach.

"Súdy nevykonali dokazovanie listinami zákonom predpísaným spôsobom v zmysle Občiansko-súdneho poriadku," odôvodnila rozsudok predsedníčka senátu. To malo za následok nesprávne rozhodnutie oboch košických súdov, ktoré divadlu nariadili zaplatiť. Vyše 53 miliónov žiadala na súde od Štátneho divadla spoločnosť Gabriel, ktorá si od neho na 60 rokov prenajala priestory na Františkánskej ulici na sklad secondhandového textilu.

Zmluvy podpísal bývalý riaditeľ divadla v roku 1993 s konateľom spoločnosti. Po prijatí zákona o správe majetku štátu v roku 1993 bolo potrebné všetky zmluvy o prenájme štátneho majetku obnoviť, inak zo zákona zanikli. Divadlo novú zmluvu nepodpísalo a spoločnosť Gabriel ho zažalovala. Neskôr túto pohľadávku postúpila spoločnosti Adria-Al. "Rozhodnutie Najvyššieho súdu je pre nás satisfakciou," povedala právnička ŠD Alexandra Čelková-Ferencechová. Najvyšší súd spor vrátil prvostupňovému súdu, ktorý bude rozhodovať o tom, či má súkromná spoločnosť nárok na ušlý zisk. Tá ho však už vyčíslila na 79 766 666 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu