Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Uhliarik neporušil zákon, má dôveru premiérky

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik má dôveru premiérky Ivety Radičovej. Po skončení dnešného rokovania predsedníčky vlády s ministrom to pre médiá uviedol hovorca premiérky Rado Baťo.

Podľa jeho slov jedným zo záverov stretnutia je, že v prípade udelenia výnimky pre vakcínu spoločnosti Pfizer nebol porušený zákon. Podľa premiérky by však postupy rezortu zdravotníctva nemali vyvolávať pochybnosti, a preto by na vzniknutú situáciu mala reagovať novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

Predsedníčka vlády aj minister zdravotníctva sú podľa hovorcu pripravení v prípade zvolania mimoriadnej schôdze NR SR diskutovať s opozíciou o tom, do akého stavu sa za posledné roky dostalo slovenské zdravotníctvo. O prípade protipneumokokovej vakcíny od spoločnosti Pfizer informoval denník SME. Konkurent Pfizeru, spoločnosť GlaxoSmithKline, si totiž na Slovensku zaregistroval vlastnú vakcínu lacnejšie, a tak podľa denníka drahšiemu produktu Pfizeru hrozilo, že za jeho liek si budú rodičia musieť priplatiť.

Pfizer však požiadal ministerstvo o povolenie na predaj nového balenia, ktoré mu zabezpečovalo predaj bez doplatku. Minister Uhliarik s tým súhlasil. O tom, že je liek bez doplatku, informoval rezort podľa SME v deň, keď o kategorizáciu firma požiadala. Denník pritom poukazuje, že iné lieky na to potrebujú približne sto dní a schvaľovanie minimálne pred kategorizačnou komisiou. Upozorňuje aj na skutočnosť, že minister v minulosti pracoval v spoločnosti Pfizer.

Bývalá členka kategorizačnej komisie Angelika Szalayová uviedla, že zákon pravdepodobne v tomto prípade porušený nebol, porušené však boli pravidlá stanovené v rezorte. Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša je v tomto prípade viditeľný aj možný konflikt záujmov. Jeden z členov Imunizačnej komisie Úradu verejného zdravotníctva SR totiž mal podľa jeho informácií v minulosti prepojenie so spomínanou firmou Pfizer.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik tvrdí, že v prípade udelenia výnimky pre vakcínu proti pneumokokom spoločnosti Pfizer nebol porušený zákon ani iné predpisy. Rezort pod jeho vedením zrušil monopol firmy Pfizer v tejto oblasti a zabezpečil aj zníženie ceny vakcíny, čo zdravotným poisťovniam ročne ušetrí takmer milión eur. Bez udelenia výnimky a skoršieho ako štandardného zaradenia vakcíny do kategorizácie by podľa ministra prišlo k zvýšeniu nákladov poisťovní.

Uhliarik upozorňuje aj na znenie zákona, ktorý dáva rezortu zdravotníctva možnosť rozhodnúť o zaradení do 180 dní. "Obvyklé zaraďovanie lieku je okolo 100 dní, ale my máme možnosť od 0 do 180, keby sa to zaradenie urobilo v jeden deň, tak je to v súlade so zákonom," konštatoval minister. Priznal, že udeľovanie výnimiek nie je obvyklé, no stáva sa, a to najmä pri vakcínach. V minulosti takúto možnosť využil aj bývalý minister Richard Raši.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico označil konanie ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika za učebnicový príklad klientelizmu a korupcie. Minister podľa expremiéra vybavil výnimku pre obrovskú farmaceutickú spoločnosť, v ktorej minulosti pracoval a dnes v nej pracuje jeho brat. Tým tejto spoločnosti zabezpečil obrat na úrovni 10 mil. eur ročne za konkrétny liek. "Toto konanie ministra je absolútne nezlučiteľné s výkonom jeho funkcie,“ povedal Fico.

Spoločnosť Pfizer kategoricky odmieta podozrenia z klientelizmu a porušenia legislatívy. Na stranu rezortu sa postavila aj Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu