Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister Uhliarik mal zvýhodniť firmu Pfizer

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik mal údajne zvýhodniť farmaceutickú firmu Pfizer v súvislosti s povinným očkovaním detí proti pneumokokom. Ako píše dnešné vydanie denníka Sme, vakcína od Pfizeru mohla v dôsledku lacnejšej konkurencie od tohto roka stratiť svoje takmer výlučné postavenie na slovenskom trhu.

Deti sa proti pneumokokom nemali po novom očkovať už iba vakcínou Prevenar, ale aj Synflorix od firmy GlaxoSmithKline. Drahšia vakcína Pfizeru mala byť pre tento krok s trojeurovým doplatkom. Jej cena následne po rokovaniach klesla v dôsledku toho, že Pfizer v skrátenom procese pustil na trh lacnejšie väčšie balenia lieku, čo mu umožnila ministerská výnimka.

O vakcíne tak nerozhodovala kategorizačná komisia, ale iba ministerstvo, upozornil denník. Žiadosti o zaradenie väčšieho balenia na trh prišli na ministerstvo 7. a 14. decembra 2010, 14. decembra zároveň rezort oznámil, že aj Prevenera bude bez doplatku, lebo sa cenu vakcíny podarilo znížiť o 4,5 eura. Kategorizačná komisia musí o takejto žiadosti rozhodnúť do 180 dní. Podľa bývalej podpredsedníčky kategorizačnej komisie Angeliky Szalayovej z Health Policy Institute, Pfizer znížil cenu len o 75 centov z celkových 56 eur za ampulku.

"O zvyšných 3,75 eura sa znižuje marža distribútorov a lekárnikov," konštatovala pre denník. Postup ministerstva kritizuje bývalý ministrov poradca a súčasný poradca premiérky Martin Filko, ktorý si myslí, že bol v rozpore s požiadavkami na transparentnú reguláciu liekového trhu. Šéf Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš to hodnotí ako vážne porušenie pravidiel. Vecou sa bude zaoberať aj Generálna prokuratúra SR. Šéf rezortu pôsobil v americkej firme od roku 1996 do roku 2003 a v súčasnosti tam pracuje jeho brat, poukázalo Sme.

"To sú veci, ktoré nemajú nič spoločné... Obviňovať nás z ochrany? Naopak, znevýhodnili sme Pfizer," reagoval pre denník Uhliarik s tým, že jeho rozhodnutie umožnilo príchod konkurenta na trh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu