Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico: Uhliarik totálne zlyhal, škandál ako z učebnice

Robert Fico počas tlačovej besedy
Robert Fico počas tlačovej besedy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) totálne zlyhal a kauza s farmaceutickou firmou Pfizer je učebnicovým príkladom klientelizmu a korupcie. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý reagoval na informácie zverejnené denníkom Sme, že Uhliarik údajne zvýhodnil Pfizer v súvislosti s povinným očkovaním detí proti pneumokokom.

"Minister nepochybne vybavil výnimku pre obrovskú firmu a zabezpečil jej obrat na úrovni asi 10 miliónov eur ročne. Ak tam pán Uhliarik pracoval a teraz tam pracuje jeho brat, minister nenájde žiadny logický argument na vysvetlenie," myslí si Fico. Podľa Smeru-SD je to ukážka, že v súčasnej vláde sedia ministri, ktorí nemajú problém už po šiestich mesiacoch vo funkcii pristúpiť k takému smiešnemu rozhodnutiu. "On musel predpokladať, že sa to prevalí," tvrdí expremiér s tým, že toto konanie Uhliarika považuje za nezlučiteľné s výkonom jeho funkcie.

"Asi ťažko môžeme očakávať, že by sa vzdal funkcie, lebo bude chcieť udržiavať obraz KDH ako najčistejšej a najspravodlivejšej strany na Slovensku," povedal Fico. Rovnako nepredpokladá, že bude konať šéf KDH Ján Figeľ, ktorý je podľa neho slabým predsedom a bude musieť počkať, čo povie podpredseda KDH a minister vnútra Daniel Lipšic. "Jemu by som rád pripomenul, že vždy chcel naháňať veľkú rybu. Teraz má jednu na stole, môže ju porciovať," odkázal líder Smeru-SD.

Aj preto nebude Ficova strana Uhliarika k ničomu vyzývať, lebo on sám nič nemôže urobiť, keďže je v rukách zahraničných firiem. "Nebudeme vyzývať ani pána Figeľa, ale vyzývam ministra vnútra, aby sa vyjadril k financovaniu KDH, k privatizácii bratislavských vodární deň pred komunálnymi voľbami a k dvom kauzám ministra Uhliarika. "Otázka je, či vyzývať na niečo premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS). Na to, aby ho mohla odvolať, potrebuje súhlas Figeľa, ten zase potrebuje súhlas Lipšica," ilustroval pomery vo vládnej koalície Fico.

Smer-SD momentálne odvolávanie ministra Uhliarika v parlamente neavizuje. "On nemá žiadnu politickú hodnotu pre nás. Nás zaujíma, čo bude robiť pán Lipšic a Iveta Radičová." Práve na jej vyjadrenie si chce počkať a potom bude konať, no myslí si, že Uhliarik by mal byť odvolaný.

Fico v tejto súvislosti netradične pochválil denník Sme, ktorý dlhodobo kritizuje. "Ide o informácie, ku ktorým majú politici ťažký prístup, išlo pravdepodobne o informácie od konkurencie," dodal.

O prípade protipneumokokovej vakcíny od spoločnosti Pfizer informoval v piatok denník SME. Konkurent Pfizeru, spoločnosť GlaxoSmithKline, si totiž na Slovensku zaregistroval vlastnú vakcínu lacnejšie, a tak podľa denníka drahšiemu produktu Pfizeru hrozilo, že za jeho liek si budú rodičia musieť priplatiť. Pfizer však požiadal ministerstvo zdravotníctva o povolenie na predaj nového balenia, ktoré mu zabezpečovalo predaj bez doplatku. Minister s tým súhlasil. O tom, že je liek bez doplatku, informoval rezort podľa SME v deň, keď o kategorizáciu firma požiadala. Denník pritom poukazuje, že iné lieky na to potrebujú približne sto dní a schvaľovanie minimálne pred kategorizačnou komisiou. Upozorňuje aj na skutočnosť, že minister v minulosti pracoval v spoločnosti Pfizer.

Bývalá členka kategorizačnej komisie Angelika Szalayová uviedla, že zákon pravdepodobne v tomto prípade porušený nebol, porušené však boli pravidlá stanovené v rezorte. Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša je v tomto prípade viditeľný aj možný konflikt záujmov. Jeden z členov Imunizačnej komisie Úradu verejného zdravotníctva SR mal podľa jeho informácií v minulosti prepojenie so spomínanou firmou Pfizer.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu