Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aktivisti chystajú protest pred maďarským veľvyslanectvom

Róbert Mihály
Róbert Mihály

BRATISLAVA - Podporu všetkým demokraticky zmýšľajúcim občanom Maďarskej republiky prídu vyjadriť v utorok pred veľvyslanectvom Maďarskej republiky v Bratislave občianski aktivisti.

"Protest reaguje na mediálny zákon, obmedzovanie slobody tlače, zúženie právomocí ústavného súdu a ďalšie politické kroky posledných mesiacov, ktoré vzbudzujú dôvodné obavy z okliešťovania demokracie v tejto krajine ako i nečinný postoj slovenskej diplomacie," informoval Róbert Mihály z Občianskej iniciatívy UM!

Bratislava sa tak pripojí k medzinárodným akciám, ktoré sú známe pod hlavičkou Free press for Hungary. Pred maďarskou ambasádou na okamih vznikne kopec z balíkov cenzurovaných novín a následne sa bude symbolicky svietiť baterkami do okien veľvyslanectva na znak zahnania mrakov, ktoré sa zatiahli nad maďarskou demokraciou a prinesenia svetla do súčasného zatmenia slobody tlače v Maďarsku.

Na akcii okrem iného občianski aktivisti, zástupcovia novinárskej obce a ďalšie mimovládne organizácie doručia otvorený list veľvyslancovi Maďarska, v ktorom kritizujú okliešťovanie demokracie v Maďarskej republike a zároveň vyjadria podporu všetkým Maďarom, ktorým nie sú princípy slobody a demokracie ľahostajné, ba dokonca sú im upierané. Pozvánku na protest dostali jeho Excelencia Antal Heizer ako i šéf rezortu slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda. Podujatie organizuje občianska iniciatíva UM! v spolupráci s občianskymi aktivistami a s viacerými zástupcami novinárskej obce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu