Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spišiak začal s reformou polície, presúva a ruší

Jaroslav Spišiak
Jaroslav Spišiak (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRATISLAVA - Polícia má novú organizačnú štruktúru, ktorá podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka umožní posilnenie výkonu služby policajtov. "Zistili sme, keď sme nastúpili, že systém je deformovaný v prospech tých, čo sú riadiaci, prípadne nevýkonní," vysvetľoval Spišiak na tlačovej besede.

V najnižších súčastiach polície zvýšili počty policajtov v priamom výkone služby o 1 708 ľudí, ktorých tam presunuli z rôznych funkcií. Na úseku poriadkovej polície presunuli do výkonu služby 1 167, v dopravnej 155 a v kriminálnej 386 policajtov. Okrem toho zrušili 205 riadiacich funkcií a urobili z nich radové.

"Konečne po veľa rokoch sme dospeli k tomu, že budeme na Slovensku mať len kriminálnu políciu. Nebude tu deformovaná táto činnosť dvoma rôznymi nesúrodými súčasťami - úsek vyšetrovania, úsek kriminálnej polície," vyhlásil Spišiak, ktorý takýto stav označil za "socialistický prežitok, ktorý neprinášal nič pozitívne, len sústavný boj o to, kto je hlavný, kto je podradný a vzájomný boj medzi týmito dvoma súčasťami."

Spišiak považuje obe za nevyhnutné pre činnosť polície, lebo proti zločinu treba bojovať aj trestnoprocesne aj operatívne. Musí to však robiť jeden celok, tvrdí Spišiak. Podľa neho to bolo doteraz tak, že pozitívne hodnotenie vyšetrovateľov zapríčiňovalo antagonistické rozpory s pracovníkmi kriminálnej polície. A opačne operatívec, ktorý mal veľa poznatkov, veľa robil a bol teda pozitívne hodnotený, bol zas negatívne vnímaný vyšetrovateľmi, lebo "im celý prípad nafukuje a on nemôže reálne ten prípad podľa zákona ukončiť v lehotách, ktoré sú mu stanovené."

Od 1. januára je v polícii systematizovaná služba kriminálnej polície a v ich útvaroch sú funkcie: vyšetrovateľ polície a referent, čiže operatívny pracovník. "Jedno riadenie, jeden postup".

Cieľovým stavom je podľa Spišiaka mať len vyšetrovateľov, teda policajtov kriminálnej polície ako všade na svete. "Ten policajt môže odhaliť zločin, vyšetrovať zločin, obviniť páchateľa a urobiť všetky úkony až po podanie návrhu na podanie obžaloby," vysvetlil.

Počty vyšetrovateľov sa budú postupne zvyšovať o operatívcov, ktorí zložia skúšky na vyšetrovateľov. "Zvýši sa minimálne o sto percent počet trestnoprocesne činných policajtov v policajnom zbore," uviedol.

"Pre občanov Slovenskej republiky budú vždy najpodstatnejšie výsledky polície a to budeme samozrejme hodnotiť aj my," konštatoval na margo reformy exminister vnútra Robert Kaliňák.

Kaliňák poznamenal, že nie je možné všetko posudzovať len podľa čísel. "Lebo v polícii je veľa rôznych typov služieb a každý prípad trestného činu je individuálny," zdôvodnil. Podľa neho nový systém hodnotenia v polícii povedie k inému princípu, aký uplatňovali počas jeho funkčného obdobia. "Ja som vždy presadzoval princíp tímu, než individualizmu, k čomu smeruje tento systém," vyhlásil exminister.

Zaujíma ho, ako sa budú služobné hodnotenia spracúvať a aké kritériá stanovia pre také špecifické činnosti, ako sú policajní technici, ľudia z kriminalisticko-expertízneho ústavu či psovodi alebo ľudia pracujúci na oddeleniach dokladov. Podľa Kaliňáka policajti pracovali tvrdo aj doposiaľ, kým nové hodnotenia neboli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu